Λιβύη: Πυρά παραστρατιωτικών του Σάρατζ κατά συγκέντρωσης

Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Τουλάχιστον «έξι ειρηνικοί διαδηλωτές» απήχθησαν στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα της Λιβύης, κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας της Κυριακής εξαιτίας της επιδείνωσης των συνθηκών ζωής στη χώρα, κατήγγειλε χθες Τετάρτη η Διεθνής Αμνηστία, απαιτώντας την «άμεση απελευθέρωση» όλων των ανθρώπων που συνελήφθησαν.

Το ίδιο βράδυ, «τουλάχιστον τρεις» διαδηλωτές τραυματίστηκαν όταν παραστρατιωτικοί προσκείμενοι στη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) άνοιξαν πυρ με πραγματικά πυρά, πρόσθεσε η ΜΚΟ.

Πολλοί Λίβυοι είναι εξαντλημένοι από τα χρόνια της εμφύλιας ενδοαστικής σύγκρουσης, και οι διαδηλώσεις για τις συνθήκες ζωής γίνονται από την Κυριακή κυρίως στην Τρίπολη, την έδρα της ΚΕΣ.

Τα σοβαρότερα επεισόδια ξέσπασαν το πρώτο βράδυ, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ απροειδοποίητα για να διαλύσουν το πλήθος, τραυματίζοντας διαδηλωτές. Τα πυρά των ανδρών «με στολές παραλλαγής» ακούστηκαν περί τις 19:30 (τοπική ώρα· 20:30 ώρα Ελλάδας) και συνεχίζονταν ως τις 21:00 (22:00).

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τουλάχιστον έξι άνθρωποι απήχθησαν σε συνοικία της Τρίπολης που ελέγχει παραστρατιωτική οργάνωση που τυπικά αναφέρεται στο υπουργείο Εσωτερικών της ΚΕΣ, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, που εδρεύει στο Λονδίνο. Το πού βρίσκονται παραμένει «άγνωστο».

Μέσω Facebook, η ΚΕΣ ανέφερε χθες Τετάρτη ότι οργανώθηκε συνεδρίαση αξιωματούχων των δυνάμεων ασφαλείας υπό τον επικεφαλής της, τον Φάγεζ ας Σάρατζ, για να συζητηθούν «οι συγκρούσεις» στην Τρίπολη. Οι συμμετέχοντες «επέμειναν στην ανάγκη» να εξεταστούν «όλες οι διαστάσεις» και να ληφθούν μέτρα για να «προασπιστεί η ασφάλεια των πολιτών».

Τη Δευτέρα, ο ΟΗΕ ζήτησε να «διενεργηθεί άμεσα έρευνα» για τα επεισόδια με τη χρήση όπλων. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο επικεφαλής της ΚΕΣ Σάρατζ δοκίμασε να κατευνάσει τα πνεύματα, διαβεβαιώνοντας πως όλοι οι Λίβυοι έχουν «το νόμιμο δικαίωμα» να εκφράζονται. Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν προχθές Τρίτη στην Τρίπολη, επαναλαμβάνοντας τα αιτήματά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ag

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...