Λιβύη: Πυραυλική επίθεση προς την Τρίπολη

Λιβύη
Φώτο αρχείου / Λιβύη / Πηγή:EUROKINISSI

Με καταιγισμό ρουκετών χτυπήθηκε η Τρίπολη της Λιβύης χθες, μετά την κατάληψη στρατηγικής σημασίας πόλεων στα δυτικά από τις δυνάμεις που είναι πιστές στην αποκαλούμενη «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας» (ΚΕΕ).

Η κατάληψη αφορά δύο παράκτιες πόλεις, τη Σορμάν και τη Σαμπράτα, 60 και 70 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης. Μέχρι πρότινος ήταν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ, που ηγείται του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού».

Η Σαμπράτα και η Σορμάν ελέγχονταν κυρίως από πολιτοφυλακές των σαλαφιστών που είχαν συμμαχήσει με τον στρατάρχη Χαφτάρ από την αρχή της επιχείρησής του κατά της Τρίπολης τον Απρίλη του 2019.

Στη συνέχεια ο στρατός της ΚΕΕ ανακατέλαβε κι άλλες μικρές πόλεις πιο νότια. Αυτό επέφερε πλήγμα στον Χάφταρ, ο οποίος πλέον έχασε τον έλεγχο των δυτικών ακτών της Λιβύης. Η πληροφορία αυτή πάντως δεν επιβεβαιώθηκε από τις δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ.

Έκτοτε ο ήχος των ρουκετών δεν έχει σταματήσει να ακούγεται στην Τρίπολη, κυρίως γύρω από το αεροδρόμιο Μίτιγκα, στα ανατολικά προάστια της λιβυκής πρωτεύουσας. Σπίτια υπέστησαν ζημιές.

Με δήλωση εκπροσώπου της, η “Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας”, κατηγόρησε τις δυνάμεις του Χάφταρ ότι “έστρεψαν την οργή τους στις συνοικίες της Τρίπολης για να εκδικηθούν για την ήττα τους, εκτοξεύοντας δεκάδες πυραύλους και ρουκέτες εναντίον της πρωτεύουσας χωρίς να κάνουν διακρίσεις».

Όλα αυτά εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Λιβύης ανακοίνωσε χθες νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα που ανεβάζει το επίσημο σύνολο σε 26. Έχει ήδη καταλήξει ένας άνθρωπος.

Η Λιβύη αποτελεί πεδίο σύγκρουσης των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων λόγω των πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και της ευκολίας εξόρυξής τους. Με τραγικό θύμα το λαό της περιοχής. Ο οποίος πρέπει να αντιμετωπίσει και την πανδημία…

Με πληροφορίες από : [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...