Λιβύη: Στους 11.300 οι νεκροί στην πόλη Ντέρνα – Οι κάτοικοι είχαν καταγγείλει ότι υπήρχαν ρωγμές στα φράγματα που έσπασαν

Η πόλη Ντέρνα στη Λιβύη μετά τις καταστροφικές πλημμύρες
Η πόλη Ντέρνα στη Λιβύη μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Αδιανόητo είναι το μέγεθος της τραγωδίας από τις φονικές πλημμύρες στη Λιβύη όπου πέντε μέρες μετά οι Αρχές συλλέγουν πτώματα και αναζητούν κάτω από τα ερείπια αγνοοούμενους. Στους 11.300 φτάνουν οι επιβεβαιωμένοι νεκροί μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα ξεπεράσει τις 20.000. Ο δήμαρχος της μαρτυρικής πόλης Ντέρνα εκτιμά ότι θα χαθεί το 20% του πληθυσμού της πόλης από τον απίστευτο κατακλυσμό που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel. Με βάση τις εκτιμήσεις, μέσα σε 24 ώρες έπεσε 260 φορές ο μηνιαίος μέσος όρος βροχής.

Tα δύο φράγματα που βρίσκονταν στη συνήθως ξηρή κοίτη του ποταμού που διαπερνά την πόλη έσπασαν κατά τη διάρκεια της καταρρακτώδους βροχής στέλνοντας τεράστιες ποσότητες νερού στον ποτάμο που μετατράπηκε σε έναν φονικό χείμαρρο που παρέσυρε προς τη θάλασσα ότι βρήκε μπροστά του, καταστρέφοντας το 1/4 της πόλης.

Στην πόλη των 125.00 κατοίκων έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος μέχρι στιγμής 11.300 κατοίκων ενώ εκφράζονται φόβοι ότι κάτω από τα ερείπια πολυώροφων κτηρίων που κατέρρευσαν ή στα πλημμυρισμένα αυτοκίνητα που έγιναν άμορφες μάζες και τις ακτές που έχουν γεμίσει με φερτά υλικά θα βρεθούν χιλιάδες ακόμη θύματα.

Μαρτυρίες επιζώντων κάνουν λόγο ότι είχαν καταγγείλει ρωγμές στα φράγματα που κατέρρευσαν παρασέρνοντας στο θάνατο χιλιάδες κόσμο. Σε δορυφορικές φωτογραφίες τόσο από την Maxar όσο και από την υπηρεσία Copernicus φαίνεται η πορεία του νερού που είχε ως αποτέλεσμα στο σπάσιμο δύο φραγμάτων, την κατάρρευση 5 γεφυρών και την καταστροφή 2.217 κτήρια που βρέθηκαν στην πορεία των ερμητικών νερών.

Από την κακοκαιρία Daniel και τις πλημμύρες που ακολούθησαν, άλλοι 170 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διάφορες άλλες πόλεις και χωριά της Λιβύης, μιας χώρας διαιρεμένης και καταρρέουσας μετά από πάνω από μια δεκαετία συγκρούσεων.

Πηγές: Reuters, ΑP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...