Λιβύη: Συνεργασία ΗΠΑ – Τουρκίας

Λιβύη - Μηχανοκίνητες Δυνάμεις του Χαφτάρ
Φώτο Αρχείου / Λιβύη – Μηχανοκίνητες Δυνάμεις του Χαφτάρ / Πηγή: LNA

Με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ Τουρκίας ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, γνωστοποίησε επίσημα (γιατί ήδη γίνονταν) ότι Τουρκία και ΗΠΑ θα συνεργαστούν στο θέμα της Λιβύης την επόμενη περίοδο, προμηνύοντας νέες εξελίξεις στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο του ενεργειακού πλούτου της χώρας και γενικότερα της Αν. Μεσογείου.

Θυμίζουμε ότι την Τετάρτη είχε προηγηθεί ξαφνική επίσκεψη πολυμελούς τουρκικής αντιπροσωπείας στη Λιβύη, με επικεφαλής τον ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, και η συνάντησή της με τον Λίβυο πρωθυπουργό Φαγιέζ Σάρατζ-που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ- και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Σε αυτήν, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν διμερείς σχεδιασμοί για την κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων προς την πόλη της Σύρτης, όπου είναι η βασική πηγή της Λιβυκής πετρελαϊκής παραγωγής.

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της τουρκο-αμερικανικής Εθνικής Διευθύνουσας Επιτροπής (με έδρα στις ΗΠΑ), ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «οι Πρόεδροι των δύο χωρών, Τραμπ και Ερντογάν, έχουν παρόμοιες οπτικές για τη γκρεμισμένη από τον πόλεμο χώρα» και ότι οι Τούρκοι υπουργοί «λάβαμε οδηγίες για να εργαστούμε από κοινού με τους Αμερικανούς ομολόγους μας»… «για την περιφερειακή σταθερότητα και το μέλλον της Λιβύης». Ενώ εμφανίζεται ο ΥΠΕΞ να δήλωσε, ότι «η Αμερική προσπαθεί να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο στη Λιβύη. Ο Πρόεδρός μας πρότεινε στον Αμερικανό Πρόεδρο να συνεργαστούμε Τουρκία και ΗΠΑ στη Λιβύη, και ο Τραμπ ανταποκρίθηκε θετικά. Και εμείς σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και σε επίπεδο υπουργείου Άμυνας και μυστικών υπηρεσιών, πήραμε την εντολή να συνεργαστούμε. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο».

Τσαβούσογλου_Υπουργός_Εξωτερικών_Τουρκίας
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Πηγή: EUROKINISSI

Διείσδυση τουρκικών εταιριών Ενέργειας

Στο ανακοινωθέν της λιβυκής κυβέρνησης αναφέρεται ότι τέθηκαν θέματα για τις διεθνείς προσπάθειες για να διευθετηθεί η σύρραξη στη χώρα αλλά και η συνέχιση της εφαρμογής του τουρκολιβυκού «μνημονίου κατανόησης για τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια», που υπέγραψαν το Νοέμβρη του 2019 οι ηγέτες των δύο χωρών.

Ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, είπε ότι η επίσκεψη ήταν “εξαιρετικά καρποφόρα” και ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων για κατάπαυση πυρός και την πολιτική διαδικασία”. Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος συμμετείχε στην τουρκική αντιπροσωπεία στην Τρίπολη, ανακοίνωσε ότι την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της Λιβύης θα αναλάβουν τους επόμενους μήνες οι δύο τουρκικές εταιρείες ΕΝΚΑ και ΤΣΑΛΙΚ ΕΝΕΡΖΙ, αφού προηγουμένως εγκαταστήσουν σταθμούς παραγωγής Ενέργειας σε περιοχές υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης Σάρατζ.

Νέες ‘μπίζνες’ διαμορφώνονται από τα όπλα και την ιμπεριαλιστική ειρήνη, με τις αντιθέσεις να οξύνονται.

Χάρτης Λιβύη Πετρέλαιο
Χάρτης Πετρελαϊκών κοιτασμάτων κι αγωγών στη Λιβύη

ag

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...