Λιβύη: Ξεπέρασαν τους 11.000 οι νεκροί από τις πλημμύρες

Ο αριθμός των θυμάτων από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την πόλη Ντέρνα, στην ανατολική Λιβύη συνεχίζει να αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Σε μια πόλη περίπου 100.000 κατοίκων, οι νεκροί έφτασαν τους  11.300, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ΟΗΕ. Άλλοι περίπου 10.100 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται στη Ντέρνα, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών. Η πόλη έχει κυριολεκτικά ισοπεδωθεί από τα νερά που την κατέκλυσαν, όταν έσπασαν δύο φράγματα στην περιοχή.

Οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων λιγοστεύουν, καθώς έχουν περάσει αρκετές μέρες. Ο Λίβυος δημοσιογράφος Johr Ali, που έχει μιλήσει με επιζώντες κατοίκους, υπογράμμισε πάντως πως «ακούγονται τα κλάματα των μωρών κάτω από τη γη. Δεν ξέρει κανείς πώς να φτάσει σε αυτά. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν φτυάρια για να ξεθάψουν τις σορούς των θυμάτων κάτω από το έδαφος. Άλλοι χρησιμοποιούν τα ίδια τους τα χέρια. Όλοι λένε ότι είναι σαν την Ημέρα της Κρίσεως».

Ομάδα διασωστών από τη Μάλτα βρήκε την Παρασκευή, εκατοντάδες πτώματα σε παραλία στην Ντέρνα. «Ήταν πιθανόν γύρω στα 400, αλλά είναι δύσκολο να πει κανείς», δήλωσε στην εφημερίδα Times of Malta ο Ναταλίνο Μπεζίνα, επικεφαλής της μαλτέζικης ομάδας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...