Λιβύη: Ξεπέρασαν τους 5.300 οι νεκροί από τις πλημμύρες στην πόλη Ντέρνα

Σε πάνω από 5.300 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των νεκρών από τους χείμαρρους και τις πλημμύρες που σάρωσαν την πόλη Ντέρνα της Λιβύης, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε χτες Τρίτη το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης που όρισε η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αξιωματούχος του υπουργείου, Μοχάμεντ Αμπού Μοσέ, δήλωσε στο Λιβυκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο αριθμός των νεκρών στη Ντέρνα ξεπέρασε τους 5.300 ανθρώπους και υπάρχουν χιλιάδες αγνοούμενοι.

Οι αρχές στην ανατολική Λιβύη εκφράζουν φόβους ότι ο απολογισμός θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ώρες. «Η θάλασσα ξεβράζει συνεχώς δεκάδες πτώματα», υπογράμμισε ο Χίσεμ Αμπού Σκιουάτ, υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας στην κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης, ενώ οι διασώστες ζητούν περισσότερους σάκους για την περισυλλογή θυμάτων.

Οι θάνατοι και οι καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία στη Λιβύη είναι αποτέλεσμα της παντελούς απουσίας αντιπλημμυρικής προστασίας, σε μία χώρα όπου ακόμη και οι λιγοστές υποδομές που υπήρχαν παλιότερα έχουν καταστραφεί από την ένοπλη εμφύλια σύγκρουση και την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη χώρας, που την έχει βυθίσει στο χάος για περισσότερο από μια δεκαετία.

Οι πλημμύρες προκάλεσαν ζημιές ή κατέστρεψαν πολλούς δρόμους που οδηγούσαν στην παραλιακή πόλη, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 89.000 κατοίκους.

Βίντεο δείχνει δεκάδες πτώματα καλυμμένα και πεταμένα στην αυλή ενός νοσοκομείου στη Ντέρνα, και μια άλλη φωτογραφία δείχνει έναν ομαδικό τάφο στοιβαγμένο με πτώματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Δείτε ακόμα...