Λογαριασμούς για να πληρώνουν σε ρούβλια το ρωσικό φυσικό αέριο ανοίγουν οι ευρωπαϊκοί όμιλοι

Το «πράσινο φως» στα μεγάλα ενεργειακά μονοπώλια της Ευρώπης να πληρώνουν σε ρούβλια για τις αγορές φυσικού αερίου από τη Ρωσία δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στις επικαιροποιημένες συστάσεις της για τους όρους πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου, η Κομισιόν ήρθε ουσιαστικά να επικυρώσει τις αποκαλύψεις που είχαν προηγηθεί, ότι δηλαδή ήδη οι σημαντικότεροι εισαγωγείς ρωσικού αερίου προσαρμοζόμενοι στις απαιτήσεις της Ρωσίας έχουν ανοίξει λογαριασμούς στην τράπεζα «Gazprombank», όπου θα γίνεται μετατροπή των ευρώ ή των δολαρίων σε ρούβλια.

Οι κυρώσεις της ΕΕ «δεν εμποδίζουν οικονομικούς φορείς από το να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που οφείλονται βάσει συμβάσεων για την προμήθεια φυσικού αερίου σε αέρια κατάσταση στο νόμισμα που καθορίζεται σε αυτές τις συμβάσεις» ανέφερε η Επιτροπή, δίνοντας «παραθυράκι» στις σχετικές ευρωενωσιακές κυρώσεις.

«Οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι σκοπεύουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει υφιστάμενων συμβάσεων και να θεωρήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις σχετικά με την πληρωμή εκπληρωμένες, πληρώνοντας σε ευρώ ή δολάρια, σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμβάσεις» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε πως οι συστάσεις αυτές δεν εμποδίζουν τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό στην «Gazprombank» και θα τους επιτρέψει να αγοράσουν φυσικό αέριο σε συμφωνία με τις κυρώσεις της ΕΕ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, οι ευρωπαϊκοί ενεργειακοί κολοσσοί καταστρώνουν τα σχέδιά τους για να συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο, χωρίς να φαίνεται ότι παραβιάζουν τις κυρώσεις.

Η Ιταλική Εταιρία Υδρογονανθράκων Eni έκανε γνωστό ότι άνοιξε έναν λογαριασμό σε ρούβλια και έναν σε ευρώ, στη ρωσική Gazprom Bank, σύμφωνα με υπόδειξη της εταιρίας Gazprom Export, “η οποία απαίτησε, μονομερώς, την τροποποίηση των ισχυόντων συμβολαίων”.

κόστος που μπορεί να προκύψει από την νέα, αυτή, διαδικασία πληρωμής. © ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ και παραχωρούνται σε συνδρομητές μόνον για συγκεκριμένη χρήση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...