Λογισμικά κατασκοπείας: Ενίσχυση της νομικής κάλυψης στην ΕΕ

κακόβουλο λογισμικό - παρακολουθήσεις - υποκλοπές - predator - κυβερνητικός αυταρχισμός - καπιταλισμός - αστικό κράτος

Με τίτλους όπως “Τη θέσπιση αυστηρών κανόνων για την πρόληψη της παράνομης χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού (Spyware) ενέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ)” ξεκινά άλλη μία ενημερωτική καμπάνια στην ΕΕ με πολλαπλές στοχεύσεις: Από τη μία είναι η απόκρυψη του τεράστιου νομικού πλαισίου που στο όνομα της “εθνικής” ή άλλης ασφάλειας, επιτρέπει την παρακολούθηση φυσικών προσώπων, συνδικαλιστών, μελών κομμάτων, συνδικάτων και φορέων του λαϊκού κινήματος. Από την άλλη, είναι η θωράκιση και ενίσχυση του πλαισίου αυτού με νέα μέτρα που θα διευκολύνουν τις κυβερνήσεις και τις υπηρεσίες πληροφοριών στο έργο τους, κάνοντάς τες ακόμα πιο αποτελεσματικές στο αντιλαϊκό έργο τους.

Πίσω από τις κορώνες διάφορων ευρωβουλευτών για “νόμιμα” και “παράνομα” λογισμικά, που απειλούν την δυσώδη δημοκρατία της ΕΕ, διαμορφώνονται επικίνδυνα κριτήρια και μεθοδεύσεις για το τι είναι νόμιμο ή πώς καθίσταται νόμιμο, που προσπαθούν να άρουν την ευθύνη των παρακολουθήσεων σε βάρος του εχθρού λαού από τις κυβερνήσεις και να το ρίξουν είτε σε κακόβουλα κέντρα, είτε σε ανεξάρτητα σώματα που δρουν ανεξαρτήτως κυβερνήσεων είτε ακόμα και στην … ανεξέλεγκτη τεχνητή νοημοσύνη!

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν παραπλανητικά ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην “παράνομη χρήση τέτοιων προγραμμάτων” και γι’ αυτό τίθεται σε κίνδυνο η δήθεν δημοκρατία της ΕΕ και ζητούν να διεξαχθούν “αξιόπιστες έρευνες, να υπάρξουν αλλαγές στη νομοθεσία και να εξασφαλιστεί καλύτερη εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα κατάχρησης“. Σημειώνουμε, ότι το ίδιο πλαίσιο που η ΕΕ καλεί τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν είναι αυτό που έφερε στην επιφάνεια υποθέσεις κατασκοπείας και υποκλοπών σε διάφορες χώρες της ΕΕ – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με τις καταγγελίες του ΚΚΕ για παρακολούθηση του τηλεφωνικού του κέντρου – υπόθεση που δικαστικά εκκρεμεί εδώ και χρόνια – αλλά και την υπόθεση παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη. Τέτοιες υποθέσεις, είναι θέμα χρόνου να σκάσουν και σε άλλες χώρες της ΕΕ, που “υπάρχει κράτος” και μάλιστα ισχυρό και ικανότερο να κρύβει τα άπλυτά του.

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί επίσης την ελληνική κυβέρνηση να «αποκαταστήσει επειγόντως και να ενισχύσει τις θεσμικές και νομικές διασφαλίσεις», να καταργήσει τις άδειες εξαγωγής που δεν συμμορφώνονται με το δίκαιο της ΕΕ για τον έλεγχο των εξαγωγών, να διασφαλίσει ότι οι αρχές μπορούν ελεύθερα και χωρίς εμπόδια να διερευνήσουν όλους τους ισχυρισμούς για χρήση λογισμικού κατασκοπείας και να σεβαστεί την ανεξαρτησία της ελληνικής Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Το θέμα των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών έχει απασχολήσει και θα συνεχίσει να απασχολεί τις κυβερνήσεις αλλά και τους εργαζόμενους. Δεν μπορεί να λυθεί με μέτρα, αντίμετρα και νόμους του αστικού κράτους διότι το κριτήριο διαμόρφωσής τους είναι η προστασία της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Το δόγμα “ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων” όπως ακούστηκε στη χώρα μας, ισχύει στο ακέραιο και για τις άλλες χώρες της ΕΕ και του “δημοκρατικού” δυτικού κόσμου. Η απαγόρευση ενός λογισμικού προς όφελος κάποιου άλλου μόνο να οξύνει το πρόβλημα και των ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών μπορεί. Για να απαλλαγούν οι λαοί από αυτό το σάπιο νομικό πλαίσιο χρειάζεται να παλέψουν ενάντια στην μήτρα του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από το σύστημα που λειτουργεί με το κριτήριο του καπιταλιστικού κέρδους.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...