Λόιντ Όστιν: Οι ΗΠΑ «δεν έχουν αποδείξεις» για γενοκτονία στη Γάζα…

παλαιστίνη, Γάζα

Πλάτες στα εγκλήματα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έβαλε και σήμερα μιλώντας σε επιτροπή του Κογκρέσου ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν.

Όπως είπε, οι ΗΠΑ δεν έχουν «αποδεικτικά στοιχεία» ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας, στον πόλεμο εναντίον της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, τονίζοντας: «Δεν έχουμε αποδείξεις για αυτό». Πριν την κατάθεσή του στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων είχε (αργά χτες βράδυ) τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογο Γιοάβ Γκάλαντ. Στο επίκεντρο της επικοινωνίας τέθηκαν οι εξελίξεις στη Γάζα, τα σχέδια επίθεσης στη Ράφα, οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία, απελευθέρωση ομήρων και η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου, τονίστηκε από αμερικανικής πλευράς η «επείγουσα ανάγκη αν αυξηθεί σημαντικά η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα» και έγιναν δεκτά τα βήματα που εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση πολέμου του Ισραήλ. Συζητήθηκε επίσης η πρόσφατη «αποχώρηση» των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα αλλά και η επίθεση που έκανε την 1η Απρίλη ο ισραηλινός στρατός σε κομβόι φορτηγών της ΜΚΟ WCK με αποτέλεσμα το θάνατο επτά αλλοδαπών εργαζομένων και του Παλαιστίνιου οδηγού τους.

Συζήτησαν επίσης και τις «απειλές μίας επίθεσης από τον Ιράν» ή από «τους αντιπροσώπους του στην περιοχή όπως η Χεζμπολάχ στο Λίβανο» και ο Οστιν επιβεβαίωσε «την αταλάντευτη στήριξη των ΗΠΑ στην άμυνα του Ισραήλ από απειλές που θέτει το Ιράν και το δίκτυο αντιπροσώπων του».

Παράλληλα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν και Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον αναφέρθηκε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει ενημερωθεί από το Ισραήλ για την ημερομηνία της έναρξης της χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα. «Δεν έχουμε καμία ημερομηνία για καμία επιχείρηση» είπε ο Μπλίνκεν προσθέτοντας πως το μόνο που υπάρχει είναι «η συνέχιση της κουβέντας με το Ισραήλ για οποιαδήποτε επιχείρηση».

Ο Κάμερον από την πλευρά του ανέφερε πως το Λονδίνο έχει «ένα πολύ καθαρό σχέδιο για το πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος» εννοώντας την προσωρινή παύση των εχθροπραξιών που θα οδηγήσει σε «βιώσιμη εκεχειρία», την αποχώρηση της ηγεσίας της Χαμάς από τη Γάζα και την κατεδάφιση των υποδομών της «τρομοκρατικής οργάνωσης». «Ετσι θα έχουμε μία πολιτική διαδικασία που θα τερματίσει τον πόλεμο» πρόσθεσε ο Κάμερον. Σε επόμενο σημείο ωστόσο ξεκαθάρισε πως σε ό,τι αφορά την πώληση όπλων στο Ισραήλ η θέση της Βρετανίας παραμένει αμετάβλητη μετά την αξιολόγηση της τελευταίας νομικής γνωμοδότησης (και άρα οι εξαγωγές όπλων συνεχίζονται…).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...