Λονδίνο: Κύμα απολύσεων στην αστυνομία φέρνει η υπόθεση Κάρικ

Εκατοντάδες αξιωματικοί της αστυνομίας στο Λονδίνο ενδέχεται να απολυθούν για σεξουαλικά αδικήματα και αδικήματα που αφορούν ενδοοικογενειακή βία, όπως δήλωσε σήμερα ο ανώτερος αξιωματικός της βρετανικής αστυνομίας στην προσπάθειά του να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών μετά την ομολογία ενός αξιωματικού ότι υπήρξε κατά συρροήν βιαστής.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει κλονιστεί από σκάνδαλα, δέχτηκε ένα ακόμη πλήγμα όταν ο 48χρονος Ντέιβιντ Κάρικ παραδέχτηκε ότι διέπραξε 24 βιασμούς μέσα σε διάστημα σχεδόν δύο δεκαετιών και ενώ υπηρετούσε ως αξιωματικός της αστυνομίας, ενώ οι συνάδελφοί του απέτυχαν να τον σταματήσουν.

Η υπόθεση ακολουθεί μια σειρά αποκαλύψεων για σοβαρά παραπτώματα στους κόλπους της αστυνομίας του Λονδίνου, της μεγαλύτερης αριθμητικά στη Βρετανία, με περισσότερους από 43.000 αξιωματικούς και άλλο προσωπικό και υπεύθυνης για ζητήματα όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και οι απελάσεις.

Ο Επίτροπος της αστυνομίας Λονδίνου Μαρκ Ρόουλι, ο οποίος επιστρατεύθηκε πριν από τέσσερις μήνες για να ηγηθεί της προσπάθειας εξυγίανσης του Σώματος, δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες σχετικά με περίπου 800 αξιωματικούς που αφορούν πάνω από 1.000 καταγγελίες για σεξουαλικά αδικήματα και ενδοοικογενειακή βία.

Όπως είπε ο ίδιος, θα γίνουν πολλές απολύσεις στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας.

Η υπόθεση του Κάρικ, ενός από τους μεγαλύτερους δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων στη χώρα, ο οποίος δήλωσε ένοχος για 24 βιασμούς στο διάστημα 2003-2020, προκάλεσε ερωτήματα για την αποτυχία να αντιληφθούν οι συνάδελφοί του την δράση του.

Ο Κάρικ είχε προηγουμένως βρεθεί στο στόχαστρο της αστυνομίας με αφορμή εννέα περιστατικά, περιλαμβανομένων καταγγελιών για παρενόχληση, επίθεση και βιασμό στο διάστημα 2000-2021, αλλά δεν του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες.

Εκμεταλλευόταν την θέση εξουσίας που κατείχε για να τρομοκρατεί και να ελέγχει τα θύματά του λέγοντάς τους ότι κανένας δεν θα πιστέψει τα λόγια τους απέναντι στα λόγια ενός εν ενεργεία αξιωματικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...