Λωρίδα της Γάζας: Επέτειος της Νάκμπα εν μέσω σφοδρότατων επιθέσεων του ισραηλινού στρατού

Στο φόντο της σημερινής  76ης μαύρης επετείου της «Νάκμπα», της «καταστροφής» της ιστορικής Παλαιστίνης και ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948, συνεχίστηκε σήμερα με αμείωτη σφοδρότητα για 222η ημέρα ο άγριος πόλεμος σε βόρεια και νότια Γάζα και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η φετινή επέτειος αποδεικνύεται χειρότερη από την πρώτη μεταξύ άλλων και από τον αριθμό θυμάτων και την αγριότητα των πολεμικών μέτρων που έχει εξασφαλίσει το Ισραήλ με την άπλετη στήριξη των ΗΠΑ και την πλήρη στρατιωτική, πολιτική και διπλωματική κάλυψη προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα δικά τους μεσοπρόθεσμα γεωπολιτικά συμφέροντα. Είναι ενδεικτικό πως μέσα στα πρώτα τρία χρόνια της Νάκμπα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13.000 Παλαιστίνιοι και ξεριζώθηκαν πάνω από 800.000 άλλοι, ενώ στον σημερινό πόλεμο έχουν σφαγιαστεί πάνω από 35.233 άνθρωποι, έχουν τραυματιστεί 79.141 άλλοι και έχουν εκτοπιστεί περίπου 2.000.000 άλλοι από τις εστίες τους. 

Στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στη βόρεια Γάζα μαίνονται σφοδρότατες συγκρούσεις ανάμεσα σε μαχητές της Χαμάς και Ισραηλινούς στρατιώτες, ενώ παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στη νότια πόλη της Ράφας, την οποία έχουν εγκαταλείψει από τις 6 Μαΐου πάνω από 550.000 Παλαιστίνιοι από τους ασταμάτητους βομβαρδισμούς, τις κακουχίες και τις τραγικές ελλείψεις στα πάντα, καθώς η περιοχή έχει χάσει εδώ και εννιά μέρες κάθε ανθρωπιστική βοήθεια, ακόμη και αυτή που έφθανε καθημερινά με το σταγονόμετρο από την αρχή του πολέμου…

Διαφωνία Νετανιάχου-Γκάλαντ για τη διοίκηση της Γάζας

«Δεν υπάρχει υποκατάστατο μίας στρατιωτικής νίκης παρά μόνον η ήττα…και η κυβέρνησή μου δεν θα συμφωνήσει σε αυτό» τόνισε χτες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν  Νετανιάχου σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ξεκόβοντας την κουβέντα που είχε επαναφέρει στο προσκήνιο λίγες ώρες νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, για «επόμενη μέρα» και «μεταπολεμικό σχέδιο διοίκησης στη Γάζα». Ο Μπλίνκεν είχε δηλώσει πως «δεν μπορούμε» να έχουμε «κενό εξουσίας» στη Γάζα επειδή αυτό «θα το αναπληρώσει το χάος».

Ο Νετανιάχου παραδέχθηκε πως υπάρχουν κάποιες «διαφωνίες» με τις ΗΠΑ στο θέμα του πολέμου στη Γάζα, αλλά στο τέλος η κυβέρνησή του κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να εξασφαλίσει τη νίκη. Επανέλαβε πως στόχος του ισραηλινού στρατού στη Ράφα είναι «η καταστροφή τεσσάρων ταξιαρχιών της Χαμάς».

Ωρες μετά την συνέντευξη του Νετανιάχου, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, προχώρησε σε τηλεοπτικό διάγγελμα καλώντας τον πρωθυπουργό να πάρει «δύσκολες αποφάσεις» για να προχωρήσει το θέμα της διακυβέρνησης της Γάζας, δίχως τη Χαμάς, επειδή, «τα κέρδη του πολέμου φθείρονται» και διακυβεύεται μακροπρόθεσμα η ασφάλεια του Ισραήλ.

Ο Γκάλαντ προειδοποίησε πως δεν θα συναινέσει σε έναν ισραηλινό εμφύλιο πόλεμο ή σε μία στρατιωτική διακυβέρνηση της Γάζας επιμένοντας πως μία διοίκηση από ντόπιους Παλαιστίνιους που δεν σχετίζονται με τη Χαμάς «είναι συμφέρον του Ισραήλ».

Στρατιωτική θητεία και για τους υπερορθόδοξους Εβραίους

Στο μεταξύ η κυβέρνηση Νετανιάχου αποφάσισε να παρουσιάσει σήμερα, Πέμπτη, το πολύκροτο νομοσχέδιο για έναρξη στρατιωτικής θητείας και στους υπερορθόδοξους Εβραίους που εξαιρούνται από αυτή από συστάσεως του Ισραήλ. Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να παρουσιαστεί στην Κνέσετ, κατά την κυβέρνηση Νετανιάχου «θα γεφυρώσει κοινωνικές και πολιτικές διαφορές».

Η στράτευση των Υπερορθόδοξων Εβραίων προκαλεί εντάσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση όπου συμμετέχουν δύο κόμματα αυτής της θρησκευτικο-κοινωνικής ομάδας και αντιστέκονται στις πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Διαφωνίες με το νομοσχέδιο στρατιωτικής θητείας των Υπερορθόδοξων Εβραίων εξέφρασε χτες και ο Υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ λέγοντας πως θα υποστηρίξει «μόνον όποιο νομοσχέδιο έχει την πλήρη αποδοχή όλων των κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Δείτε ακόμα...