Λωρίδα της Γάζας: Καταρρέει το σύστημα Υγείας – Μπλοκαρισμένη παραμένει η ανθρωπιστική βοήθεια

Τραυματισμένα παιδιά από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας
Τραυματισμένα παιδιά από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας

Επτά νοσοκομεία και 21 κέντρα υγείας πρωτοβάθμιας περίθαλψης στη Γάζα είναι «εκτός λειτουργίας», ενώ 64 μέλη του ιατρικού προσωπικού έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, δήλωσε ο Ασράφ αλ Κιντρά, εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας.

Την Πέμπτη, το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων ανέφερε σε δήλωση ότι πάνω από το 60% των εγκαταστάσεων πρωτοβάθμιας περίθαλψης έχουν κλείσει και τα νοσοκομεία στη Γάζα βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης λόγω της έλλειψης ρεύματος, φαρμάκων, εξοπλισμού και εξειδικευμένου προσωπικού.

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι φόβοι ότι η βοήθεια που προορίζεται για τον πολύπαθο λαό της Γάζας θα παραμείνει «κολλημένη» στην Αίγυπτο.

Σημειώνεται ότι περίπου 200 φορτηγά που μεταφέρουν ζωτικής σημασίας βοήθεια βρίσκονται παρατεταγμένα έξω από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα. Τις προηγούμενες μέρες η δικαιολογία για την καθυστέρηση της βοήθειας ήταν οι κατεστραμμένοι δρόμοι, οι οποίοι ωστόσο πλέον έχουν επισκευαστεί σε ικανοποιητικό βαθμό. Πλέον, σύμφωνα με το CNN, Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν τώρα ότι το πρώτο κονβόι θα περάσει τα σύνορα αυτό το Σαββατοκύριακο.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε το Ισραήλ ότι παρεμποδίζει τη βοήθεια στη Γάζα. Σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter), ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «το πέρασμα της Ράφα είναι ανοιχτό και η Αίγυπτος δεν είναι υπεύθυνη για την παρεμπόδιση της εξόδου υπηκόων τρίτων χωρών». Παράλληλα κατηγόρησε δυτικά μέσα ενημέρωσης ότι «προβάλλουν την Αίγυπτο ως υπεύθυνη για το κλείσιμο του περάσματος παρά τις στοχευμένες επιθέσεις του Ισραήλ και την άρνηση εισόδου βοήθειας». Σε ενα επόμενο tweet ανέφερε: «Η ευκαιρία είναι διαθέσιμη αύριο να αλλάξουμε πορεία και να αφυπνίσουμε τη συνείδηση».

Πηγή: Wafa, Al Jazeera, CNN 

Δείτε ακόμα...