Λωρίδα της Γάζας: Ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις δολοφονικές επιχειρήσεις

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ

Στους 36.171 έφτασαν οι νεκροί Παλαιστίνιοι και τους 81.420 οι τραυματίες, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 75 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 284. Το Ισραήλ κλιμακώνει τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον του Παλαιστινιακού λαού, με τη σταθερή υποστήριξη των ΗΠΑ και άλλων ευρωατλαντικών «συμμάχων», μέσω συνεχούς ροής αμερικανικών πυρομαχικών και όπλων,

Με τις εντεινόμενες ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη νότια Γάζα να δημιουργούν τεταμένη κατάσταση μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ (με δύο Αιγύπτιους στρατιώτες να έχουν σκοτωθεί σε ένοπλο περιστατικό), ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε αργά σήμερα ότι ελέγχει «επιχειρησιακά» όλη την περιοχή κατά μήκος του «Διαδρόμου Φιλαδέλφειας», στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, εξέλιξη στην οποία αντιδρά αρνητικά το Κάιρο.

Παράλληλα, με τις «πλάτες» των ΗΠΑ και των άλλων «στρατηγικών εταίρων» του το Ισραήλ προαναγγέλλει ότι σχεδιάζει τη συνέχιση του μακελειού στη Γάζα μέχρι το τέλος του 2024.

Ο Ισραηλινός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζ. Χανέγκμπι, μιλώντας στο κρατικό δίκτυο ΚΑΝ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αναμένουμε άλλους 7 μήνες μάχης για να πραγματοποιήσουμε αυτό που ορίζουμε ως την καταστροφή των στρατιωτικών και διοικητικών δυνατοτήτων της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ».

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που γίνονται εντός της ισραηλινής κυβέρνησης για την «επόμενη μέρα», ο Χανέγκμπι επιβεβαίωσε ότι αυτές παραμένουν «σε εξέλιξη» και περιέγραψε ένα μοντέλο συνέχισης της κατοχής στο οποίο «εμείς θα είμαστε υπεύθυνοι για την ασφάλεια του Ισραήλ, αλλά δεν θέλουμε να κυβερνήσουμε τη Γάζα».

Αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι από την έναρξη της χερσαίας επίθεση στη Ράφα, στις 6 Μάη, ο ισραηλινός στρατός έχει επιτρέψει τη διέλευση μόλις 170 φορτηγών με βοήθεια σε τρόφιμα και βασικά είδη. Πριν τον πόλεμο, η Λωρίδα της Γάζας τροφοδοτούνταν με τρόφιμα και άλλα είδη, με 500 φορτηγά τη μέρα.

Η αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γάζα κατάφερε σήμερα υπό δύσκολες συνθήκες και «σφοδρές εχθροπραξίες» να παραδώσει βοήθεια στο Νοσοκομείο «Αλ Αχλί» στη βόρεια Γάζα, για πρώτη φορά από τις 13 Μάη. Παραδόθηκαν καύσιμα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των γεννητριών του νοσοκομείου και 14 κλίνες νοσηλείας, φάρμακα και υλικό για τραύματα. Η αποστολή επέτρεψε επίσης να συνοδευτούν 5 ασθενοφόρα της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου για να συμβάλουν στην αποκατάσταση των υγειονομικών υπηρεσιών στη βόρεια Γάζα.

Την ίδια ώρα, λόγω των καθυστερήσεων σε ισραηλινό σημείο ελέγχου η αποστολή δεν μπόρεσε να προσεγγίσει άλλο νοσοκομείο εκεί κοντά, ανέφερε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Η Κάρλα Χαντάντ Μαρντίνι, διευθυντικό στέλεχος της UNICEF, έκρουσε ξανά χθες τον κώδωνα του κινδύνου για την τύχη τουλάχιστον 600.000 παιδιών, ζητώντας «άμεση εκεχειρία».

Το δε αραβικό δίκτυο «Al Jazeera» μετέδωσε πως μολονότι εγκατέλειψαν τη Ράφα σε λιγότερο από τρεις βδομάδες περίπου 1.000.000 άμαχοι, υπάρχουν μέχρι σήμερα εκατοντάδες οικογένειες που έχουν εγκλωβιστεί σε συνοικίες της πόλης και βρίσκονται σε περιοχές όπου επιχειρεί ο ισραηλινός στρατός.

Δείτε ακόμα...