Λωρίδα της Γάζας: Πολύνεκρο χτύπημα της Χαμάς σε βάρος του ισραηλινού στρατού

Τις μεγαλύτερες απώλειες από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας πριν 109 μέρες ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός, έπειτα από επιτυχημένη επίθεση μαχητών της Χαμάς σε απόσταση 600 μέτρων από τα σύνορα με το νότιο Ισραήλ, κοντά στην κοινότητα Κισουφίμ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι μαχητές της Χαμάς έριξαν έναν ή δύο αντιαρματικούς πυραύλους με φορητό εκτοξευτήρα RPG σε ισραηλινό άρμα μάχης που ήταν πολύ κοντά σε κτίριο το οποίο ομάδα στρατιωτών είχε παγιδεύσει με εκρηκτικά προκειμένου να το ισοπεδώσει στο πλαίσιο αυθαίρετης επιχείρησης δημιουργίας «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» στην παλαιστινιακή περιοχή απέναντι από το νότιο εβραϊκό εποικισμό Κισουφίμ. Η επίθεση έγινε, σύμφωνα με τον Χαγκάρι, στις 16.00 το απόγευμα της Δευτέρας όταν οι μαχητές της Χαμάς έριξαν αντιαρματικό πύραυλο RPG και ταυτόχρονα σημειώθηκε έκρηξη σε παρακείμενα διώροφα κτίρια που είχαν παγιδεύσει με εκρηκτικά. Κατά τις εκρήξεις σκοτώθηκαν 21 στρατιώτες και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι.

Η αιτία της πυροδότηση των εκρηκτικών «τελεί υπό διερεύνηση» ενώ υπάρχουν ενδείξεις πως τα κτίρια στα οποία είχαν βάλει εκρηκτικά χτυπήθηκαν από δεύτερο αντιαρματικό πύραυλο. Ακολούθησε πανζουρλισμός και πολύωρες επιχειρήσεις του στρατού για τον εντοπισμό νεκρών και τραυματιών καθώς ήταν τόσο ισχυρές οι εκρήξεις που το τοπίο θύμιζε περιοχή μετά από ισχυρό σεισμό… Ο νεαρότερος από τους 21 νεκρούς Ισραηλιηνούς στρατιώτες ήταν 22 ετών και ο μεγαλύτερος 40 ετών.

Την ίδια μέρα σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις στρατιώτες σε μάχη στην πόλη Χαν Γιούνις. Αυτό ανέβασε μόνον μέσα σε μία μέρα τον αριθμό των θυμάτων σε 24.

Είναι «βαρύ πλήγμα», δήλωσε ισραηλινός ο υπουργός ’Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ σε κοινή ενημέρωση με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Να σημειωθεί ότι η ενημέρωση έγινε με βίντεο και όχι «ζωντανά».

«Σκύβουμε το κεφάλι στους πεσόντες μας αλλά ούτε για ένα λεπτό δεν σταματάμε μέχρι να επιτύχουμε τον υπέρτατο στόχο, την πλήρη νίκη» είπε ο Νετανιάχου στο βίντεο.

Λίγο αργότερα, ο ισραηλινός στρατός προσπάθησε να αντιστρέψει τις εντυπώσεις από το μεγάλο πλήγμα που υπέστη δηλώνοντας πως σκότωσε «δεκάδες τρομοκράτες» κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ τα στρατεύματά του περικύκλωσαν την πόλη Χαν Γιούνις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Times of Israel

Δείτε ακόμα...