Λωρίδα της Γάζας: Ξεπέρασαν τις 35.000 οι νεκροί – Πάνω από 360.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα

Ο ισραηλινός στρατός κλιμακώνει τις συγκρούσεις και στο βορρά και στο νότο στη Λωρίδα της Γάζας με επίκεντρο την διεύρυνση των επιχειρήσεων στη νότια πόλη Ράφα.

Οι νεκροί ξεπέρασαν σήμερα 220η ημέρα του πολέμου τους 35.091 και οι τραυματίες τις 78.827 καθώς δεκάδες άτομα σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από τις εντεινόμενες επιθέσεις σε Νότια και Βόρεια Γάζα.

Ιδιαίτερα δραματική είναι η κατάσταση στη νότια πόλη Ράφα όπου οι άμαχοι εξακολουθούν να εγκαταλείπουν την περιοχή με κάθε μέσο. Σύμφωνα με τον οργανισμό αρωγής των Παλαιστινίων Προσφύγων του ΟΗΕ, UNRWA, ως χτες (μία βδομάδα μετά την έναρξη χερσαίας επίθεσης στη Ράφα) είχαν εγκαταλείψει την πόλη πάνω από 360.000 άμαχοι. Δόθηκε επίσης εντολή εκκένωσης στο κουβεϊτιανό νοσοκομείο της Ράφας με γιατρούς και νοσηλευτές να είναι σε απόγνωση καθώς αδυνατούν να απομακρύνουν κατάκοιτους ασθενείς και τραυματίες αφού δεν υπάρχει κανένα μέρος για την ασφαλή παραμονή και περίθαλψή τους…

Επίθεση σε όχημα του ΟΗΕ – δύο νεκροί

Όχημα του Τμήματος Ασφαλείας του ΟΗΕ (United Nations Department of Safety rity) δέχθηκε πυρά από Ισραηλινούς στρατιώτες ενώ κατευθυνόταν προς το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στη Ράφα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο ξένοι υπάλληλοι του (ένας άνδρας και μία γυναίκα) και να τραυματιστεί ο Παλαιστίνιος οδηγός τους.

Η επίθεση καταδικάστηκε από τον Φαρχάν Χακ, αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ, που απαίτησε τη διενέργεια «εξονυχιστικής έρευνας». Ο ίδιος πρόσθεσε πως από την αρχή του πολέμου στις 7 Οκτώβρη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 190 υπάλληλοι του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας. Η εν ψυχρώ επίθεση στο αυτοκίνητο οργανισμού του ΟΗΕ, που έφερε τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών και άλλα ευδιάκριτα χαρακτηριστικά, έγινε γνωστή νωρίς το απόγευμα παράλληλα με την πληροφορία πως τραυματίστηκαν και άλλοι υπάλληλοι του ΟΗΕ σε περιοχή της Νότιας Γάζας δίχως να γίνουν γνωστά άμεσα περισσότερα στοιχεία.

Η Χαμάς ανακαταλαμβάνει περιοχές

Επιπλέον, ο ισραηλινός στρατός διαπιστώνει τα τελευταία 24ωρα πως ακόμη και περιοχές που υποτίθεται πως είχε «καθαρίσει» από μαχητές τη Χαμάς αναγκάζεται να επιστρέψει και να πολεμήσει ξανά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπαλίγια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου στάλθηκαν σήμερα νέες ενισχύσεις σε στρατιώτες και δεκάδες άρματα μάχης, καθώς μαίνονται τα τελευταία 24ωρα σφοδρές συγκρούσεις.

Μόνο σήμερα το απόγευμα σε μερικές ώρες αναφέρθηκαν τουλάχιστον πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίες από συγκρούσεις στη Ράφα.

Νέο συνοριακό πέρασμα

Το κράτος-δολοφόνος ανακοίνωσε τάχα πως άνοιξε νέο πέρασμα για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για το πέρασμα «Δυτικό Ερέζ» που υποτίθεται πως άνοιξε χτες στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, με σκοπό τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία συνεχίζει να προωθείται στην περιοχή με το σταγονόμετρο εντείνοντας το δράμα της επιβίωσης για περίπου 2,3 εκατομμύρια πολίτες.Ωστόσο, αξιωματούχοι του ΟΗΕ τόνιζαν πως οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα έχουν σχεδόν παραλύσει, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τις 6 Μάη…

Αργά το απόγευμα σήμερα οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν πως συνέλαβαν μόλις τέσσερα άτομα από ορδή δεκάδων Ισραηλινών «διαδηλωτών» που σταμάτησαν κομβόι οχημάτων που μετέφερε βοήθεια προς τη Γάζα και λεηλάτησαν ό,τι μπόρεσαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Δείτε ακόμα...