Λωρίδας της Γάζας: 42.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους – Κομμένο ρεύμα και νερό σε πολλές περιοχές

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως βομβάρδισε υπόγειες σήραγγες που χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς και παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον ισραηλινών πόλεων καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη εβδομάδα και αυξάνονται οι διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.

Έπειτα από μια νύχτα σφοδρών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών εναντίον περιοχών σε όλο το θύλακα της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως μαχητές στη Γάζα εκτόξευσαν στη διάρκεια της νύκτας περίπου 60 ρουκέτες εναντίον ισραηλινών πόλεων, λιγότερες από τις 120 και τις 200 που είχαν εκτοξεύσει τις δύο προηγούμενες νύκτες.

Ένα παλαιστινιακό εργοστάσιο σφουγγαριών στη βόρεια Γάζα επλήγη σε αεροπορική επιδρομή σήμερα το πρωί και πυροσβέστες δίνουν μάχη για να κατασβέσουν την πυρκαγιά ενώ σύννεφα μαύρου καπνού υψώνονται στον ουρανό. Λίγο αργότερα σήμερα το πρωί, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή, έγινε γνωστό από γιατρούς.

Μετά τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα εναντίον των ισραηλινών πόλεων Μπεερσεμπά και Ασκελόν, ισραηλινά αεριωθούμενα βομβάρδισαν αυτό που οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις υποστήριξαν πως ήταν 15 χιλιόμετρα υπόγειων σηράγγων που χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς. Έπληξαν επίσης εννέα κατοικίες που ανήκουν σε υψηλόβαθμούς διοικητές της Χαμάς, πρόσθεσαν.

Καθώς οι ήχοι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς συνεχίζονταν όλο το πρωί, κάτοικοι της Γάζας έσπευσαν σε αρτοποιεία και φαρμακεία για να κάνουν προμήθειες σε είδη πρώτης ανάγκης.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι στη Γάζα ανεβάζουν σε 198 τον αριθμό των νεκρών μετά την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών, στους οποίους περιλαμβάνονται 58 παιδιά και 34 γυναίκες. Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, ανάμεσα στους οποίους δύο παιδιά, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές αρχές.

Περίπου 42.000 Παλαιστίνιοι της Λωρίδας της Γάζας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων.

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ζητήσει καταφύγιο σε 50 σχολεία τα οποία διαχειρίζεται η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του οργανισμού αυτού.

Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι επειδή τα σπίτια τους καταστράφηκαν.

Εξάλλου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί πως μέχρι σήμερα, μια εβδομάδα μετά την έναρξη των βομβαρδισμών, μαχητές έχουν εκτοξεύσει περίπου 3.150 ρουκέτες από τον παλαιστινιακό θύλακο προς το Ισραήλ.

Περίπου 460 από τις ρουκέτες δεν πέρασαν τα σύνορα και έπεσαν μέσα στο έδαφος της Γάζας, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

Το ισραηλινό αμυντικό πυραυλικό σύστημα Σιδερένιος Θόλος αναχαίτισε περίπου το 90% των ρουκετών αυτών, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Συγκριτικά, συνολικά 4.48 ρουκέτες είχαν εκτοξευθεί εναντίον του Ισραήλ στις 51 ημέρες που είχε διαρκέσει ο πόλεμος του 2014 στη Γάζα.

Κομμένο ρεύμα και νερό

Έξι από τις δέκα γραμμές ηλεκτροδότησης της Γάζας έχουν καταρρεύσει με αποτέλεσμα κάποιες από τις περιοχές να είναι παντελώς στο σκοτάδι.

Το προσωπικό που ασχολείται με τις βλάβες αδυνατεί να αποκαταστήσει τα προβλήματα λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων.

Κατά τη διάρκεια των ανελέητων επιθέσεων το Ισραήλ έχει αποκλείσει την πρόσβαση στην περιοχή, ακόμη και για το υγειονομικό προσωπικό.

Πολύτιμες προμήθειες για την τροφοδοσία των ζώων παραμένουν μέσα σε ακινητοποιημένα φορτηγά στα σύνορα με το Ισραήλ περιμένοντας άδεια για να εισέλθουν, καθώς το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA) προειδοποιεί ότι το απόθεμα της Γάζας λιγοστεύει.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Γεωργίας προειδοποιεί ότι οι ελλείψεις στη συντήρηση της κτηνοτροφίας θα είχε ολέθριες συνέπειες για τα αποθέματα τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει εξάλλου απαγορεύσει στους ψαράδες να αποπλέουν από την ακτή της Γάζας ενώ παράλληλα βομβαρδίζει καλλιέργειες, προειδοποιεί το OCHA, όπως αναφέρει ο Guardian.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης θαλασσινού νερού τέθηκε εκτός λειτουργίας, αφήνοντας 250.000 πολίτες χωρίς παροχή πόσιμου νερού.

Στη βόρεια πόλη Beit Lahia «λύματα και στερεά απόβλητα συσσωρεύονται στους δρόμους, συνεχίζει η αποκαρδιωτική περιγραφή του OCHA.

Πηγές: cnn.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...