Λουίζα Ράζου στο Documento: Λοκ ντάουν στα κέρδη των καπιταλιστών και όχι στις ζωές των εργατών

Συγκέντρωση ΚΚΕ στην πλατεία Συντάγματος κατά του νόμου που περιορίζει το δικαίωμα στις διαδηλώσεις της Κυβέρνησης της ΝΔ - 2/7/2020
Συγκέντρωση ΚΚΕ στην πλατεία Συντάγματος κατά του νόμου που περιορίζει το δικαίωμα στις διαδηλώσεις της Κυβέρνησης της ΝΔ – 2/7/2020

Δυνατό ΚΚΕ. Νους- καρδιά- οργανωτής της εργατικής-λαϊκής πάλης για το σοσιαλισμό! Κάτω από αυτό το σύνθημα η ΚΕ του Κόμματος μας, έδωσε στη δημοσιότητα τα κείμενα με τις Θέσεις που διαμόρφωσε, για να συζητηθούν μέσα σε όλο το Κόμμα και την ΚΝΕ, για το 21ο Συνέδριο του.

Στο επίκεντρο των επεξεργασιών μας βρίσκεται, πως το Κόμμα μας θα γίνει πιο ικανό στη δράση του σε συνθήκες, όπου προστίθενται νέες δυσκολίες στην πάλη του κινήματος της εργατικής τάξης για την απαλλαγή από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Το ΚΚΕ έχει ισχυρές ιστορικές παρακαταθήκες. Παρά τις μεγάλες θύελλες του 20ου αιώνα και τις ανατροπές σε βάρος της σοσιαλιστικής προοπτικής, που σημάδεψαν την τελευταία 30ετία της δράσης του, στάθηκε όρθιο, άντεξε, κατάφερε να κάνει νέα βήματα μπροστά στην ανάπτυξη της επαναστατικής θεωρίας. Μελέτησε και έβγαλε συμπεράσματα από την ιστορία του, από την πορεία οικοδόμησης του σοσιαλισμού.

Η συστηματική προσπάθεια για την αποκατάσταση των επαναστατικών χαρακτηριστικών του Κόμματος μας, όλη αυτή την κρίσιμη 30ετία, γινόταν εν κινήσει, ενώ οι δυνάμεις του σε όλη την Ελλάδα είχαν συστηματική παρουσία και πλούσια πολιτική δράση, από την οποία αντλούμε συμπεράσματα.

Με αυτά τα υλικά στις “αποσκευές” μας πορευόμαστε σε μία νέα δύσκολη φάση για το λαό μας, θέτοντας ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων. Να γίνουμε πιο πολλοί, πιο ικανοί και άρα πιο μαχητικοί να διευρύνουμε και να βαθαίνουμε τους πολιτικούς και ιδεολογικούς δεσμούς μας με τους εργαζόμενους, τη νέα γενιά.

Από όλες τις πλευρές των εξελίξεων, που αφορούν την ζωή της εργατικής-λαϊκής οικογένειας, προβάλλει η αναγκαιότητα να σπάσει ο φαύλος κύκλος των αντιφάσεων του συστήματος, που όχι μόνο αδυνατεί να ικανοποιήσει ζωτικές ανάγκες, αλλά γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο, αντιδραστικό και καταπιεστικό. Συσσωρεύονται νέα στοιχεία, που αναδεικνύουν με παραστατικό τρόπο, πως η οργάνωση της οικονομίας με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος είναι το βασικό εμπόδιο για την κοινωνική πρόοδο και ευημερία. Η παγκόσμια διαχείριση της πανδημίας είναι ένα από αυτά. Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τα 2,3 εκατομμύρια (στην Ελλάδα τις 6.000), γιατί τα συστήματα υγείας, τα φάρμακα και τα εμβόλια είναι κερδοφόρα εμπορεύματα, σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο.

Για να γίνει λοκ ντάουν στα κέρδη των καπιταλιστών και όχι στις ζωές των εργατών απαιτείται κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και εργατική εξουσία που θα την υλοποιήσει. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα, που έχει επεξεργασμένο τέτοιο πρόγραμμα και παλεύει για την σοσιαλιστική διέξοδο, συνδυάζοντας αυτόν το δρόμο με την πάλη για όλα τα λαϊκά προβλήματα. Γι’ αυτό και μας απασχολεί η κατάσταση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, η ταξική διάρθρωση και η συγκέντρωση της εργατικής τάξης, η κατάσταση των κοινωνικών συμμάχων της, των βιοπαλαιστών αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου.

Σήμερα στη χώρα μας υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων, κατά πολύ πολλαπλάσιο από αυτό που καταγράφεται σαν εκλογική επιρροή, που αναγνωρίζει τη συμβολή του ΚΚΕ, υιοθετεί εκτιμήσεις και θέσεις του, το ενδιαφέρει και συζητάει μαζί μας για την προοπτική των εξελίξεων, τη δυνατότητα να υπάρξει άλλος φιλολαϊκός δρόμος.

Κατά κανόνα πρόκειται για κόσμο, που κάτω από το βάρος των αρνητικών εξελίξεων, δυσκολεύεται να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του στη δύναμη του οργανωμένου-συλλογικού αγώνα, δυσκολεύεται να βρει την περπατησιά του ανάμεσα στα εμπόδια, που του θέτει το αστικό σύστημα και οι μηχανισμοί του, να σταθεί όρθιος στις τρικλοποδιές, που του θέτουν πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού, που επιχειρούν να τον εγκλωβίσουν στη λογική μιας εκ νέου αλλά “διαφορετικής” κυβερνητικής αριστερής διαχείρισης.

Σε πολλές χιλιάδες από αυτούς έχουν ήδη φτάσει τα κείμενα της ΚΕ. Μελετώντας τα μπορούν να διακρίνουν τους λόγους για τους οποίους μπορούν με σιγουριά να επιλέξουν το δρόμο της αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ. Με όλους αυτούς και πολλές χιλιάδες ακόμα θα βρούμε τους κατάλληλους τρόπους να συζητήσουμε και να πάρουμε τη γνώμη τους, παρά τις δυσκολίες από την εξέλιξη της πανδημίας.

Λουίζα Ράζου
Μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...