Λουκασένκο: «Η Δύση ωθούσε την Ουκρανία προς τον πόλεμο»

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε το Σάββατο ότι οι δυτικές χώρες πίεζαν την ουκρανική κυβέρνηση να ξεκινήσει πόλεμο.

«Η Δύση τους ώθησε προς αυτόν τον πόλεμο», είπε σε συνέντευξή του στην ιαπωνική τηλεόραση TBS που μεταδόθηκε από το κανάλι Belarus-1 YouTube, σήμερα Σάββατο.

Ο Λευκορώσος ηγέτης επίσης είπε ότι το Κίεβο επέβαλε κυρώσεις στη Λευκορωσία πριν από τη Δύση.

Ντονμπάς και Ρωσία

Η Λευκορωσία ήταν έτοιμη να αναπτύξει συνοριοφύλακες στα σύνορα μεταξύ Ντονμπάς και Ρωσίας, αλλά η Ουκρανία απέρριψε την πρωτοβουλία, δήλωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο στη συνέντευξή του.

“Έκανα τα πάντα για να αποτρέψω τον πόλεμο και να διατηρήσω την ειρήνη πριν ξεσπάσει μια σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Ήμουν έτοιμος να αποκλείσω τα σύνορα μεταξύ Ντονμπάς και Ρωσίας. Ξέρετε, είναι 400 χιλιόμετρα και ήμουν έτοιμος να αναπτύξω φρουρά στα σύνορά μου για να παρέξουν βοήθεια στην Ουκρανία. Η Ρωσία συμφώνησε, αλλά η Ουκρανία αρνήθηκε. Γιατί; Επειδή η Δύση τους πίεζε να ξεκινήσουν αυτόν τον πόλεμο”, επεσήμανε ο Λουκασένκο.

Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία είχε επιβάλει κυρώσεις στη Λευκορωσία ακόμη και πριν από τις δυτικές χώρες. Συγκεκριμένα, το Κίεβο έκλεισε τον εναέριο χώρο της στα αεροπλάνα της Λευκορωσίας.

Οικονομία

Οι οικονομίες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας είναι αδιαίρετες, δήλωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο. «Η διάλυση των δεσμών συνεργασίας θα προκαλούσε οικονομική καταστροφή», είπε.

Ο Ζελένσκι έχει ελάχιστο έλεγχο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι έχει ελάχιστο έλεγχο στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα, δήλωσε ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο.

“Μπορώ να εκφράσω μόνο τη δική μου άποψη για τον Volodya Zelensky αυτή τη στιγμή. Πιστεύω ότι έχει ελάχιστο έλεγχο στις διαδικασίες στην Ουκρανία”, επεσήμανε.

Ουκρανική κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι η Ρωσία έχει λόγους να μην εμπιστεύεται την κυβέρνηση της Ουκρανίας.

“Το 2014 επιτεύχθηκε κατάπαυση του πυρός βάσει των συμφωνιών του Μινσκ. Τα στρατεύματα αποσύρθηκαν και πώς κατέληξε αυτό; Αυτό τελείωσε με τον τωρινό πόλεμο. Έτσι, η Ρωσία έχει όλους τους λόγους να μην εμπιστεύεται την παρούσα ουκρανική κυβέρνηση.”

Ο Λουκασένκο είπε ότι η Ρωσία έχει θέσει στόχους για την επιχείρησή της στην Ουκρανία και ότι «θα τους επιτύχει σίγουρα».

Η Λευκορωσία παραμένει ουδέτερη

Η Λευκορωσία παραμένει ουδέτερη στη σύγκρουση στην Ουκρανία και θα κάνει τα πάντα για να βάλει τέλος σε αυτήν, δήλωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο. «Θα κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση».

Κυβερνοόπλα

Τα όπλα στον κυβερνοχώρο αποτελούν περισσότερο κίνδυνο για την ανθρωπότητα από τα πυρηνικά όπλα, δήλωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

“Τα πυρηνικά όπλα δεν θα αποτελέσουν πηγή κινδύνου στο μέλλον, καθώς υπάρχουν πιο επικίνδυνα πράγματα από τα πυρηνικά όπλα. Αυτά περιλαμβάνουν βιολογικά όπλα και όπλα στον κυβερνοχώρο. Είναι πολύ πιο επικίνδυνα”, είπε ο Λουκασένκο.

Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, «η ανθρωπότητα δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο, ιδιαίτερα αυτόν που προέρχεται από τα όπλα στον κυβερνοχώρο».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...