Λουκιανός Κηλαηδόνης – Όταν γεννήθηκε ο «φτωχός και μόνος καουμπόη»

Πολιτισμός - Μουσική - Λουκιανός Κηλαηδόνης
Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης

Πόσο τυχεροί είμαστε που ζούμε σε μια χώρα που γεννά ποιητές και μουσικούς! Που μπορούμε να νιώθουμε περήφανοι γι αυτό, αφού όλα μα όλα τα έχουν γράψει και τα έχουν υμνήσει. Και αυτά τα όλα μοιάζουν τόσο λίγα στα επόμενα μεγάλα ποιήματα και τις επόμενες μεγάλες μουσικές δημιουργίες.

Ένας από τους μουσικούς που έγραψαν τη δική τους ιστορία, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης! Ποιος είναι ο Λουκιανός;

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης γεννήθηκε σαν σήμερα 15 Ιουλίου 1943 και μεγάλωσε στην Κυψέλη. Σπούδασε στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων και κατόπιν Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Αθήνας), χωρίς ποτέ να ασκήσει αυτό το επάγγελμα, αφού από πολύ νωρίς φαινόταν ότι θα τον κέρδιζε ολοκληρωτικά η μουσική.

Πρωτοεμφανίζεται στη δισκογραφία με δυο τραγούδια στον πρώτο προσωπικό δίσκο του Γιώργου Νταλάρα που κυκλοφορησε το 1969 με τίτλο “ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ”.

Το ένα τραγούδι είναι το Παίρνω Την Ανηφοριά, σε στίχους Δημήτρη Ιατρόπουλου.

Το άλλο, Σ’ Αγαπώ και αυτό σε στίχους Δημήτρη Ιατρόπουλου.

Σ’ αγαπώ θα ‘ρθω το βράδυ βράδυ

να πιάσω απ’ το πηγάδι τ’ αμίλητο νερό

Σ’ αγαπώ θα ‘ρθω στη γειτονιά σου

να κλέψω απ’ την καρδιά σου τον αναστεναγμό

Με το Λουκιανό «γνωριστήκαμε» το 1971. Είχε έρθει στο σπίτι ένας δίσκος, ο πρώτος του δίσκος, το 1971, με τίτλο Η Πόλη Μας. Ήταν η μουσική για τη θεατρική παράσταση του έργου της Κωστούλας Μητροπούλου «Η Πόλη μας». Τα τραγούδια στον δίσκο που κυκλοφόρησε ερμηνεύουν η Βίκυ Μοσχολιού και ο Μανώλης Μητσιάς.

Όλο το άλμπουμ

Κι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του άλμπουμ, Όσο αγαπιόμαστε τα δυο, σε στίχους και μουσική του Λουκιανού και ερμηνευτή το Μανόλη Μητσιά.

Κοίτα να με θυμάσαι

όσο μακριά μου θα ‘σαι

μια που καλά το ξέρεις σ’ αγαπώ

κοίτα να με θυμάσαι

τη νύχτα που κοιμάσαι

μια που καλά το ξέρεις σ’ αγαπώ

Από τότε «ερχόταν» συχνά στο σπίτι μας. Ακολούθησε το 1972 το άλμπουμ Η Κόκκινη Κλωστή, σε στίχους του Νίκου Γκάτσου, με ερμηνευτές τη Δήμητρα Γαλάνη και το Μανόλη Μητσιά.

Εδώ το άλμπουμ

Ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια του δίσκου, Με γαρύφαλλο στο πέτο, με τη Δήμητρα Γαλάνη.

Θα ‘ναι ‘κείνος κυπαρίσσι

θα ΄μαι ‘γώ πορτοκαλιά

Λιβοριό κι Αγαθονήσι

και γλυκιά μου Αστοπαλιά

Το επόμενο άλμπουμ ήρθε το 1973. Τίτλος; Μικροαστικά. Ποιήματα του Γιάννη Νεγρεπόντη μελοποιημένα από τον Λουκιανό Κηλαηδόνη. Τραγουδά ο συνθέτης και οι Μίμης Χρυσομάλλης, Νίκος Σκυλοδήμος, Λάκης Χαλκιάς, Ιωάννα Κιουρκτσόγλου, Νίκος Ρουσέας. Στην πρώτη έκδοση, ο δίσκος χαράχτηκε σε κόκκινο βινύλιο.

Σε αυτό το άλμπουμ, για πρώτη φορά ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ερμηνεύει δικές του συνθέσεις. Αυτή η δουλειά είναι σταθμός στην καλλιτεχνική πορεία του Λουκιανού, αλλά και στα μουσικά μας πράγματα, γιατί τα «Μικροαστικά» πριν εκδοθούν σε δίσκο κυκλοφορούν παράνομα στη διάρκεια της δικτατορίας και γίνονται σημείο αναφοράς για μια ολόκληρη γενιά.

Όλο το άλμπουμ

Εδώ το τραγούδι Κολλήγα γιός

Κολλήγα γιος του πάππου μου ο παππούς

κολλήγα γιος του πάππου μου ο πατέρας

κι ο παππούς μου κολλήγας κι αυτός

Και μονάχα εγώ του πατέρα μου γιος

έναν κλήρο είχα λίγα στρέμματα βιός

Την ίδια χρονιά βγαίνει ο δίσκος Μανόλης Μητσιάς νο2. Σε αυτό το δίσκο έξι τραγούδια είναι του Λουκιανού. Ακούμε Σε βρήκα στη Μονεμβασιά, σε στίχους Μάνου Ελευθερίου.

Φουσάτα πάνε στο Νοτιά

μα εσύ φουντώνεις τη φωτιά

στη μέση του Γενάρη

Κι από την Ύδρα ως τη Χιό

σε κυνηγάνε σαν στοιχειό

φονιάδες και κουρσάροι

Επόμενη δισκογραφική δουλειά του είναι τα «Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας» το 1975, πάλι σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη. Τραγουδά ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και οι Κώστας Θωμαΐδης, Πίτσα Κονιτσιώτη, Αλέκος Μάνδηλας.

Όλο το άλμπουμ

Ένα από τα χαρακτηριστικά τραγούδια είναι η Μετανάστευση. Επίκαιρο όσο ποτέ…

Όταν εργάτης φεύγεις

δεκαοκτώ χρονών

στον τόπο σου ακόμα

είσαι παθητικό

κι ενώ έχεις κοστίσει

στον τόπο, στο λαό

σε ξένο τόπο δίνεις

το ενεργητικό

Το 1976 ο Λουκιανός γράφει την «Media Luz» τον μοναδικό του δίσκο με ορχηστρική μουσική, που είναι το soundtrack μιας υποθετικής ταινίας “Film Noir”. Όλο το άλμπουμ.

Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί ένας ακόμη δίσκος με ερμηνευτή το Μανόλη Μητσιά, σε στίχους Νίκου Γκάτσου. Ο δίσκος λέγεται Περίπατος.

Ακούμε το τραγούδι Κοριτσάκι μου με τ’ άσπρα

Κοριτσάκι μου με τ άσπρα

φύγε απ του ουρανού τα κάστρα

κι ας τη μοίρα σου στη γη

μόνη της να σ οδηγεί

Μη μου λες για την Παρθένα

που με γέλασε και μένα

και τον άστατο Ζυγό

μην τον έχεις για οδηγό.

1978 και Είμαι Ένας Φτωχός & Μόνος Καουμπόη. Στίχοι, μουσική, τραγούδι Λουκιανός Κηλαηδόνης. Η Βίκυ Μοσχολιού στα Τα Θερινά Τα Σινεμά και Στ’ Αντρειωμένου Τ’ Άρματα. Όλο το άλμπουμ

Τα θερινά σινεμά, με τη Βίκυ Μοσχολιού

Φεύγουν τα καλύτερα μας χρόνια

ώρα με την ώρα βιαστικά

νιάτα που περνούν

που δεν θα ξαναρθούν

κι εκείνο που βλέπω

να μένει τελικά

Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι

μες τα θερινά τα σινεμά

νύχτες που περνούν

που δεν θα ξαναρθούν

μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά

1979 και Ψυχραιμία Παιδιά. Στίχοι, μουσική, τραγούδι Λουκιανός Κηλαηδόνης.

Όλο το άλμπουμ

Αχ Ρίτα!

1982 και Πάμε Σαν Άλλοτε. Ελαφρά ελληνικά τραγούδια με τη Μαργαρίτα Ζορμπαλά. Συμμετέχει στο Εγώ Θα Σ’ Αγαπώ Και Μη Σε Νοιάζει και διευθύνει ο Λουκιανός Κηλαηδόνης.

Την ίδια χρονιά, Χαμηλή Πτήση. Στίχοι, μουσική, τραγούδι Λουκιανός Κηλαηδόνης. Η Αφροδίτη Μάνου στο Μια Μέρα Μιας Μαίρης καθώς και στη συνοδεία μερικών άλλων τραγουδιών.

Και Μια Μέρα Μιας Μαίρης

Του το πηγαίνω στο κρεβάτι

κι αυτομάτως κατεβάζω τα παιδιά στο σχολικό,

πάω γραμμή για να ψωνίσω

κι ο χασάπης μες στη φούρια να μου πιάνει και τον κω…

να ‘χω το νου μου κάθε μέρα

για πουκάμισο και σώβρακο καινούριο καθαρό

κι αλίμονο μου αν το ξεχάσω και δεν βρει ζεστό νερό.

Και μπαίνουμε αισίως στο 1983, χρονιά- σταθμό! «Πάρτυ στη Βουλιαγμένη», στις 25 Ιούλη του 1983 και που συγκέντρωσε περίπου 70.000 κόσμο. Το «Πάρτυ στη Βουλιαγμένη» θεωρήθηκε το ελληνικό “Woodstock” και ο Λουκιανός με αυτήν την εκδήλωση ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που έβγαλε τις συναυλίες από τα γήπεδα και τα θέατρα σε φυσικούς χώρους.

Ας μου επιτραπεί μια προσωπική εμπειρία. Ήταν οι τελευταίες μας στη Σχολή Ευελπίδων πριν την άδεια του Αυγούστου, ως πρωτοετείς. Μόλις είχαμε επιστρέψει από τις Κεχριές, είχαμε βάλει στο επώμιο το νούμερο 2 (μπαίνοντας στο 2ο έτος) και μετρούσαμε αντίστροφα. Εκείνη τη νύχτα ο χαμός της Βουλιαγμένης έφτανε μέχρι τη Βάρη. Κάναμε την υπέρβασή μας και ανεβήκαμε στην ταράτσα του κτιρίου. Τα φώτα είχαν κάνει τη νύχτα μέρα και οι μουσικές έφταναν σε εμάς, τους έγκλειστους! Σιγοτραγουδούσαμε, καθώς περιμέναμε την πολυπόθητη άδεια, καθώς για ένα μήνα θα αναπνέαμε έναν άλλο αέρα. Σήμερα, μετά από 38 χρόνια, ομολογώ πως αν και έχω δει το πάρτυ στην τηλεόραση αμέτρητες φορές, θα ήθελα να το ζήσω, όπως οι πάνω από 70.000 άνθρωποι.

Ας το θυμηθούμε

Συμμετείχαν: Σαββόπουλος, Κηλαηδόνης, Νταλάρας, Βαγγέλης Γερμανός, Αφροδίτη Μάνου, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Λία Βίσση, Μαντώ… Στα όργανα οι Three and the Koukos Band, η Νέλη Σεμιτέκολο, η Μαντολινάτα του Φώτη Αλέπορου και η Big Band του Λουκιανού.

1984 και Πάμε Μαέστρο. Τραγούδια που έγραψε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης για τις επιθεωρήσεις που ανέβασε το Ελεύθερο Θέατρο και η Ελεύθερη Σκηνή τη δεκαετία 1974-1984. Τραγουδούν οι ηθοποιοί Μίνα Αδαμάκη, Κώστας Αρζόγλου, Λευτέρης Βογιατζής, Άννα Παναγιωτοπούλου, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, ο συνθέτης κ.α.

1986, Τραγούδια Για Κακά Παιδιά. Στίχοι, μουσική, τραγούδι Λουκιανός Κηλαηδόνης.

1988 το Fifties & Ξερό Ψωμί. Τραγούδια της δεκαετίας του 1950 με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη. Η ενορχήστρωση του Τάκη Αθηναίου.

1990 και Γιατί Θα Γίνω Μαραγκός. Στίχοι, μουσική, τραγούδι Λουκιανός Κηλαηδόνης.

1992 Θίασος. Πρόκειται για το soundtrack της πολυβραβευμένης, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ταινίας Ο Θίασος του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης έγραψε τη μουσική και έκανε τη μουσική επιμέλεια. Η ταινία προβλήθηκε πρώτη φορά το 1975 αλλά ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1992.

1998, Νέα Κυψέλη Νέα Ορλεάνη. Ζωντανή ηχογράφηση με την Preservation Hall Jazz Band. Τραγούδια και των δύο σε μετάφραση/διασκευή του Λουκιανού Κηλαηδόνη.

Το 1999 δημιουργεί μαζί με τη σύζυγό του Άννα Βαγενά τον δικό τους χώρο Θεάματος το «Μεταξουργείο».

2002, Τα Φανταρίστικα. Συνθέτης ο Λουκιανός Κηλαηδόνης. Οι στίχοι προέρχονται από τη στήλη της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας «Φαντάρε πού πας;».

2006, Μ’ Αγιόκλημα Και Γιασεμιά. Ζωντανή ηχογράφηση στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ).

Ο Λουκιανός, με το τεράστιο μουσικό του έργο, αποφάσισε στις 7 του Φλεβάρη 2017, να «πάρει το άλογό του» και να φύγει σε έναν άλλο κόσμο.

Μας άφησε τεράστια κληρονομιά. Πήρε τη μουσική και της έδωσε το δικό του ύφος. Μας συντρόφεψε σε δύσκολες ώρες, σε περίεργες στιγμές. Όμως, κρατιόμαστε από τη μουσική του. Ερωτευτήκαμε και τραγουδήσαμε κάθε του τραγούδι.

Θα κλείσω με το τραγούδι που προκάλεσε και το πάρτι. Και σίγουρα σε 10 μέρες, επέτειο από το περίφημο πάρτι, θα θυμηθούμε πάλι και πάλι εκείνη τη νύχτα. Είτε πέρασαν κι όλας 38 χρόνια… Πάμε, λοιπόν…

Πάμε μια βόλτα στη Βουλιαγμένη,

είναι η νύχτα ζεστή

Κάπου υπάρχει μια καντίνα αραγμένη

ίσως τη βρούμ’ ανοιχτή

Κι όταν βαθειά θ’ ανοιχτούμε

στο δρόμο του φεγγαριού,

θα με φιλάς και θ’ ακούμε

τη μουσική του σταθμού

Σύνταξη – Επιμέλεια: Γιάννης Αγγέλου

Πηγές: rizospastis.gr, metaxourgeio.com, lifo.gr, avopolis.gr, ogdoo.gr,

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...