Μ. Κομνηνάκα: Αποκρύπτεται η αντιλαϊκή και αντιαναπηρική πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ

Τα προβλήματα των αναπήρων σε Παιδεία, Υγεία, εργασία δεν λύνονται ούτε με ευχολόγια ούτε με ανέξοδες λύσεις επισήμανε η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας ως ειδική αγορήτρια στο νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης για την «ισότιμη μεταχείριση και πρόσβαση των αναπήρων στη Δικαιοσύνη».

Σημειώνοντας πως πίσω από τον εξωραϊσμό της ορολογίας που αφορά τους αναπήρους κι έρχεται να αλλάξει το νομοσχέδιο, επιχειρείται να κρυφτεί η πραγματική στρατηγική για τους αναπήρους που είναι αντιλαϊκή και σε βάρος των συμφερόντων και αναγκών τους, εναρμονισμένη με τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Υπογράμμισε πως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να εργάζεται μόλις το 5% των αναπήρων στη χώρα μας, η αποκατάσταση της υγείας τους να γίνεται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα με δικά τους έξοδα ενώ τα επιδόματά τους κόβονται συστηματικά από όλες τις κυβερνήσεις. «Με τέτοια δεδομένα, για ποια ανθρώπινα δικαιώματα και ισοτιμία των αναπήρων μιλάμε;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά η Μ. Κομνηνάκα.

Κατήγγειλε ότι «κουβέντα δεν λέει καμία κυβέρνηση για ό,τι προϋποθέτει να βάλει το αστικό κράτος στην τσέπη για να καλύψει τις ανάγκες των αναπήρων» αφού η κάλυψη των αναγκών τους, όπως και όλου του λαού, αντιμετωπίζεται από τις κυβερνήσεις ως «κόστος» ενώ η ισότιμη προσβασιμότητα των ΑμΕΑ στη Δικαιοσύνη, που αφορά το νομοσχέδιο, σημείωσε πως δεν μπορεί να γίνει με τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στα δικαστήρια, αλλά και χωρίς τη διαμόρφωση της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής.

Η Μ. Κομνηνάκα αναφέρθηκε ακόμα στο άρθρο 3 που αφορά θέματα κοινωνικής προστασίας και ασφάλισης των αναπήρων, τονίζοντας ότι η πραγματικότητα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί από όλες τις κυβερνήσεις είναι πολύ σκληρή για τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους. Μείωση μισθών και συντάξεων, περικοπή των κοινωνικών δαπανών, περικοπή των επιδομάτων, αλλά και των δικαιούχων κατά 80.000, πάγωμα των αναπηρικών συντάξεων εδώ και 11 χρόνια, ακόμα και περικοπή στα ορφανά ΑμεΑ της σύνταξης των θανόντων γονιών τους, είναι η πραγματικότητα που ζουν. 

Καταλήγοντας, η Μ. Κομνηνάκα ανέφερε πως το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών» επί της αρχής του νομοσχεδίου και παρουσίασε τις θέσεις του ΚΚΕ για τους αναπήρους με κυρίαρχα αιτήματα ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας – Αποκατάστασης με καμία επιχειρηματική δραστηριότητα, κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά είδη κατανάλωσης, καύσιμα και Ενέργεια.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...