Μ. Κομνηνάκα: Αποτελεσματική δικαιοσύνη για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων

Η Μαρία Κομνηνάκα - ΚΚΕ

Τις υποκριτικές αντεγκλήσεις για τα περί «δημοκρατικής εκτροπής» και το εκφυλιστικό κλίμα που καλλιεργούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ, ξεκινώντας την ομιλία της στο νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης για τη «Διεθνή Εμπορική Διαιτησία – Ρυθμίσεις για τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και λοιπές επείγουσες διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

Πρόσθεσε πως η υποκρισία αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην 4ετία της διακυβέρνησης της ΝΔ έχει ψηφίσει τα μισά νομοσχέδια και τα 3 τέταρτα αυτών τα έχει ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης, τόνισε πως σκοπός της κυβέρνησης είναι να καταστήσει τη διαδικασία της εμπορικής διαιτησίας στη χώρα μας ελκυστικό πόλο έλξης για τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να επιλύουν διαφορές με μεγάλες οικονομικές αξίες.

Η κυβέρνηση θέλει να καταστήσει την Ελλάδα ένα θελκτικό προτιμώμενο τόπο διεξαγωγής διεθνών διαιτησιών, παρέχοντας ένα ευέλικτο πλαίσιο επίλυσης των διαφορών με το οποίο είναι εξοικειωμένες οι επιχειρήσεις που δύνανται να υλοποιήσουν ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Με το νομοσχέδιο επιχειρείται η προσαρμογή της δικαιοσύνης στην περίφημη εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, που αποτελεί κοινή και ομολογημένη επιδίωξη όλων των αστικών κομμάτων, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων διαφόρων μονοπωλιακών επιχειρήσεων, υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε πως ένας επιπλέον στόχος της κυβέρνησης είναι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης με την ενίσχυση εξωδικαστικών μορφών επίλυσης διαφορών, παρακάμπτοντας την τακτική δημόσια δικαιοσύνη.

Τόνισε πως η επιτάχυνση της δικαιοσύνης δεν έχει ουδέτερο πρόσημο, δεν είναι ίδια για όλους. Όταν πρόκειται για τα επενδυτικά συμφέροντα, νομοθετούνται πολυτελείς διαδικασίες και προσλαμβάνονται ειδικοί δικαστές και υπάλληλοι, ενώ όταν πρόκειται για λαϊκά προβλήματα, η καθυστέρηση είναι μεγάλη με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις διαφορές για τις συντάξεις.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...