Ούτε ουδέτερη και ούτε αθώα είναι η επικαιροποίηση της Σύμβασης 108 του Συμβουλίου της Ευρώπης που αφορά την «προστασία του ατόμου από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων», τόνισε η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ, στο πλαίσιο τοποθέτησής σε σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.
Όπως είπε, πιο συγκεκριμένα, το παραμύθι ότι οι σχετικές ρυθμίσεις δήθεν αφορούν την προστασία της ιδιωτικής ζωής «έχει καταρριφθεί από καιρό μπροστά στα μάτια των εργαζομένων και των λαών» που βλέπουν τα προσωπικά τους δεδομένα «να γίνονται λεία» μεγάλων κολοσσών της Τεχνολογίας και της Πληροφορικής, «φύλλο και φτερό» από πολιτικά γραφεία και «εργαλείο στα χέρια κρατών και ιμπεριαλιστικών οργανισμών» για να εντείνεται η προληπτική παρακολούθηση και καταστολή του εργατικού-λαϊκού κινήματος.
Στη συνέχεια, σημείωσε ότι αυτές οι στοχεύσεις έχουν προωθηθεί μέσα από την ευρωπαϊκή νομοθεσία (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR) και αστυνομική οδηγία), την οποία έχουν στηρίξει όλα τα αστικά κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου. Σε αυτό το σημείο, υπενθύμισε ότι μόνο το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει και καταγγείλει τον αντιδραστικό της χαρακτήρα, με τον οποίο τώρα η ΕΕ επιδιώκει να συντονίσει και τη Σύμβαση 108, μέσα από την επέκταση ευρωενωσιακών κανόνων για επεξεργασία-ανταλλαγή-ροή δεδομένων σε άλλες χώρες-μέλη της Σύμβασης και του Συμβουλίου. Ειδική αναφορά έκανε και στο γεγονός ότι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να υπερψηφίσουν τον Ιούνη στο Ευρωκοινοβούλιο την υιοθέτηση του τροποποιητικού πρωτοκόλλου τάχα «προς το συμφέρον της ΕΕ»
Πρόσθεσε πως σε συνθήκες που μαίνονται και εντείνονται οι ανταγωνισμοί και οι ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις, ο «κεντρικός και αντιδραστικός σκοπός» της επικαιροποίησης της Σύμβασης «είναι το δυνάμωμα της ΕΕ στη διεθνή ιμπεριαλιστική αρένα», δηλαδή η ενίσχυση της αυτονομίας και της πολιτικής προετοιμασίας με όλα τα μέσα, η ενδυνάμωση ως πόλος συγκέντρωσης και ανταλλαγής δεδομένων και η συμμετοχή της ΕΕ και των οργάνων της σε ροή και διαβιβάσεις δεδομένων. Στα παραπάνω, όπως εξήγησε, συμβάλλει το νέο πρωτόκολλο που αναγνωρίζει τη δυνατότητα συμμετοχής κρατών και διεθνών οργανισμών στη σύμβαση και κατ’ επέκταση «στο παζάρεμα και στο παιχνίδι ροής δεδομένων».
Η Μ. Κομνηνάκα στάθηκε, επίσης, στην εξής αντίφαση: από τη μία, οι κανόνες για τα προσωπικά δεδομένα συνεχίζουν να αποτελούν εργαλείο πιέσεων στο πλαίσιο των ανταγωνισμών και κυρίως στην κόντρα ευρωατλαντικού-υπό διαμόρφωση ευρασιατικού μπλοκ για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα και από την άλλη, οι ιμπεριαλιστές μπορούν να είναι και συνεργάτες, όπως στην περίπτωση του εγκαινιασμού μηχανισμού επικοινωνίας για ροές δεδομένων μεταξύ ΕΕ-Κίνας. Παρόλα αυτά, υπογράμμισε, ο λαός είναι «μόνιμα ριγμένος» και «σταθερά στο στόχαστρο συνεργασιών, αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων».
Η βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι και αυτή η επικαιροποιημένη σύμβαση αφορά «ξένα και εχθρικά για τον λαό σχέδια» και όχι την προστασία των δικαιωμάτων και της προσωπικής και κοινωνικής δράσης του. Για αυτό κάλεσε τον εργαζόμενο λαό «να αφαιρέσει το “δημοκρατικό” προσωπείο» ιμπεριαλιστικών οργανισμών και ρυθμίσεών τους και να μην τρέφει φρούδες ελπίδες ότι μπορεί μαζί με κυβερνήσεις να προστατεύσει τα δεδομένα και τα δικαιώματά του. Αντίθετα, «να κάνει δική του υπόθεση την προάσπιση των ελευθεριών και αναγκών του μακρυά και σε αντίθεση από τέτοιου είδους μηχανισμούς».