Μ. Κομνηνάκα: Κομμάτι του πολυδαίδαλου ψηφιδωτού μηχανισμών φακελώματος της ΕΕ

Την ώρα που ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «ξιφομαχούν» για την υπόθεση των υποκλοπών, ομονοούν στην ενσωμάτωση οδηγιών που ενισχύουν τους μηχανισμούς φακελώματος και παρακολούθησης, σχολίασε η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά «στην ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με υπηκόους τρίτων χωρών και όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (ECRIS)».

Η οδηγία που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, αποτελεί ψηφίδα στο πολυδαίδαλο ψηφιδωτό των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ, σημείωσε η Μ. Κομνηνάκα, κάνοντας λόγω για μηχανισμό φακελώματος, μέσω της συλλογής και διακίνησης πληροφοριών.

Πρόκειται για μια στρατηγική της ΕΕ που αναφανδόν στηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και που δημιουργεί το τρομακτικό θεσμικό πλαίσιο συλλογής, ακόμα και εμπορίας, προσωπικών δεδομένων. Με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, επεκτείνεται η ανταλλαγή ποινικών μητρώων για υπηκόους τρίτων χωρών, επισήμανε.

Ακόμα επεσήμανε ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι για όλα τα προσωπικά δεδομένα που ανταλλάσσονται έχει εισαχθεί πρόβλεψη που επιτρέπει να χρησιμοποιούνται από τα κράτη για οποιονδήποτε λόγο, κάνοντας λάστιχο έννοιες όπως «δημόσια ασφάλεια» για να παραβιάζονται δικαιώματα και ελευθερίες του λαού.

Το ΚΚΕ, ξεκαθάρισε, είναι ενάντια στην ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ που προετοιμάζονται ενάντια στο εργατικό λαϊκό κίνημα για την προάσπιση της εξουσίας και των συμφερόντων του κεφαλαίου. Με βάση τα παραπάνω η Μ. Κομνηνάκα τόνισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

Σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν στην προστασία των ανηλίκων, η βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι αποτελεί σαφέστατη υποχρέωση του κράτους.

Έθεσε όμως τα ερωτήματα, πώς εκφράζεται αυτή η υποχρέωση, την ώρα που υπάρχει με απουσία ουσιαστικών μέτρων στην πρόληψη για προστασία παιδιού που πέφτει θύμα διάφορων «ευυπόληπτων πολιτών», απουσία δομών που διευκολύνουν ένα παιδί να καταγγέλλει, να βρει καταφύγιο, να επουλώσει τα τραύματά του και αστυνομική αυθαιρεσία που αντιμετωπίζουν πολλές φορές τα θύματα.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...