Μ. Κομνηνάκα: Ο Νέος Κώδικας Δικαιοσύνης υπηρετεί το στόχο για δικαιοσύνη πιο φιλική στους επιχειρηματικούς ομίλους

Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ

Οι αλλαγές που προωθούνται στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών ούτε είναι ούτε θα μπορούσαν να είναι ένας ουδέτερος αναγκαίος εκσυγχρονισμός, όπως επιχειρεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση, επεσήμανε κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής, η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα

Στάθηκε στο ότι τα άλλα κόμματα προσπαθούν να εστιάσουν σε επιμέρους ζητήματα «μιλώντας για άτολμες αλλαγές και χαμένες ευκαιρίες, συσκοτίζοντας τον χαρακτήρα που επιδιώκει να προσδώσει το αστικό κράτος στη δικαιοσύνη και πρόσθεσε πως οι σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου θέλουν να μετατραπεί η δικαιοσύνη σε παράγοντα εμπιστοσύνης για νέες επενδύσεις, όπως φάνηκαν στην έκθεση Πισσαρίδη.  

Ανέφερε επίσης πως σχεδιασμός για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας, συνδέεται άρρηκτα με το Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι με το οποίο θα συμμορφωθούν όλοι τους παρά τους όποιους διαξιφισμούς.

Σημείωσε πως καταργώντας υφιστάμενα Δικαστήρια της Περιφέρειας, θα γίνει η Δικαιοσύνη απρόσιτη για μεγάλο μέρος του λαού.

Η Μ. Κομνηνάκα τόνισε ακόμα πως με το άρθρο 4 του νομοσχεδίου διευκολύνεται η σύσταση ειδικών τμημάτων «προκειμένου να εκδικάζονται ταχύτατα οι υποθέσεις που αφορούν τους επιχειρηματικούς ομίλους της ενέργειας, της ψηφιακής τεχνολογίας, των προσωπικών δεδομένων κ.α.» και ανέφερε πως υπάρχει αφωνία από τα άλλα κόμματα «ή ακόμα χειρότερα επιδερμική και μακριά από την ουσία κριτική».

«Ο Νέος Κώδικας εμπλουτίζει τα εργαλεία ώστε να υπηρετείται καλύτερα ο στόχος να καταστεί η δικαιοσύνη πιο ελεγχόμενη και πιο φιλική στους επιχειρηματικούς ομίλους», είπε.Υ

Υπογράμμισε πως ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αρνήθηκαν να ψηφίσουν στη  συνταγματική αναθεώρηση την πρόταση του ΚΚΕ, να απαλειφθεί «η απαράδεκτη αυτή συνταγματική πρόβλεψη  του διορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την εκάστοτε κυβέρνηση που διαμορφώνει και με τον πιο εύγλωττο τρόπο τους ανοικτούς διαύλους μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης, όπως άλλωστε προτείνει και η πλειοψηφία των Δικαστικών Ενώσεων». 

Δείτε ακόμα...