Μ. Κομνηνάκα: Οι νέες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα κάνουν ακόμα πιο ταξική την Δικαιοσύνη

Τις απαράδεκτες διαδικασίες που ακολούθησε η κυβέρνηση της ΝΔ, καταθέτοντας το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ξημερώματα Σαββάτου (!) και τον ορισμό της πρώτης συζήτησης στην Επιτροπή την Δευτέρα, κατήγγειλε η βουλευτής και ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα.

Σημειώνεται ότι πριν την έναρξη της συζήτησης τέθηκα από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτημα αναβολής της συνεδρίασης, ώστε να δοθεί χρόνος στα κόμματα να μελετήσουν τον μεγάλο αριθμό αλλαγών στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε, κάτι που αρνήθηκε η κυβέρνηση.

Όπως είπε η Μ. Κομνηνάκα, πρόκειται για έναν νομοσχέδιο μεγάλης βαρύτητας, όχι μόνο εξαιτίας των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει, αλλά και λόγω των βαρύτατων συνεπειών που θα προκύψουν από την αλλαγή στους ποινικούς κώδικες σε δικαιώματα και ελευθερίες. Μάλιστα, μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου, το υπουργείου προχώρησε σε μια σειρά αλλαγές σε αυτό, τις οποίες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδης, προσπάθησε να τις παρουσιάσει «ελαφρά τη καρδία», με στόχο να περάσουν «κάτω από τα ραντάρ», καθώς είναι αλλαγές προς το χειρότερο για τον λαό.

Υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην δικαιοσύνη αποτελούν βασικό στοιχεία της αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς και πώς μέσα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου ενισχύεται το κατασταλτικό οπλοστάσιο του κράτους απέναντι στις λαϊκές κινητοποιήσεις. Χαρακτηριστικά επισήμανε ότι ο αντιδραστικός χαρακτήρας των αλλαγών στον ποινικό κώδικα δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί με το εύηχο πέπλο της «επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης». Ακόμα στάθηκε στην στρεβλή και αντιεπιστημονική αντίληψη του νομοσχεδίου που παρουσιάζει ως φάρμακο για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας την αυστηροποίηση των ποινών, κάτι που έχει καταρριφθεί πανηγυρικά από την επιστήμη και την πράξη.

Σχετικά με τις αλλαγές που ξεσήκωσαν αντιδράσεις, όπως οι αλλαγές στον δικαστικό χάρτη με τη συγχώνευση πρωτοδικείων και ειρηνοδικείων, η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι υπάρχει σαφής στόχευση, που είναι και στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, για γρήγορη επίλυση νομικών διαφορών για τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας για προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Έτσι πρόκειται για την έβδομη φορά σε λιγότερο από 5 χρόνια που γίνονται εκτεταμένες αλλαγές στους κώδικες στο όνομα της επιτάχυνσης, που κάνουν όμως πιο ακριβή και απροσπέλαστη για τον λαό την δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα, η γενίκευση των μονομελών συνθέσεων υποβαθμίζει περαιτέρω τα δικονομικά δικαιώματα, καθώς μεγάλος όγκος των υποθέσεων θα εκδικάζονται από έναν μόνο δικαστή. Ακόμα καταργείται η διαδικασία που εξετάζεται από ένα συμβούλιο δικαστών αν υπάρχουν στοιχεία για να παραπεμφθεί μια υπόθεση στο ακροατήριο και καθίσταται πιο δύσκολη η αθώωση. Επίσης, ενισχύεται ο «αμερικανόφερτος» θεσμός της ποινικής διαπραγμάτευσης, δηλαδή το παζάρι για το ύψος της ποινής χωρίς να γίνει δίκη, ενώ όποιος έχει χρήμα θα μπορεί να εξαγοράζει την ποινή του. «Η ταξικότητα σε όλο της το μεγαλείο», σχολίασε η Μ. Κομνηνάκα. Στο ίδιο πλαίσιο, αυξάνονται οι τιμές των παραβόλων.

Όσον αφορά στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, η βουλευτής του ΚΚΕ τα χαρακτήρισε «παντελώς ανεπαρκή» και πρόσθεσε ότι χρησιμεύουν ως άλλοθι για την απαλλαγή του κράτους από την αναγκαία ολόπλευρη στήριξη των θυμάτων.  Ταυτόχρονα, ενισχύεται το οπλοστάσιο απέναντι στο εργατικό – λαϊκό κίνημα με αδικήματα που φορτώνονται πολύ εύκολα στις πλάτες αγωνιστών, όπως η διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών σε εθνικές οδούς που είναι και επίκαιρο.

Ακόμα μια απαράδεκτη διάταξη που προστέθηκε, αφορά στην «διατάραξη λειτουργίας υπηρεσιών», όπου μετά τα νοσοκομεία όταν η κυβέρνηση ήθελε να εμποδίσει κινητοποιήσεις υγειονομικών, τώρα προσθέτει τις δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. «Σκοπεύετε να στέλνετε ΜΑΤ σε δημοτικά και νηπιαγωγεία;», είπε καυστικά η Μ. Κομνηνάκα, επισημαίνοντας ότι η τρομοκρατία δεν περνά σε μαθητές που κινητοποιούνται παρά τις απειλές για αστυνομίες και εισαγγελείς.

Κλείνοντας υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο καθώς αυτό υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...