Μ. Κομνηνάκα στην ετήσια ΓΣ του ΠΣ Συμβασιούχων Πυροσβεστών: Η πολιτική προστασία πρέπει να καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες όλο το χρόνο

Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ) στην ένστολη πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των πυροσβεστών, έξω από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας - 5/11/2021
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ) στην ένστολη πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των πυροσβεστών, έξω από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας – 5/11/2021 / Πηγή: ALT.GR

Την Κυριακή 20 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών.

Στη ΓΣ συμμετείχε, μεταξύ άλλων και ο Επίτιμος Αρχηγός του ΠΣ Στρατηγός ε.α. Στέφανος Κολοκούρης, για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΟΕΥΠΣ) ο Αντιπρόεδρος κ. Κώστας Ζαγγογιάνης, για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πενταετούς Υποχρέωσης & Συμβ/χων Πυροσβεστών ( ΠΟΠΥΣΥΠ) ο Αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Γουρδουράκος και ο Οργανωτικός Γραμματέας κ. Βασιλης Κεκης, για την Ένωση Πτυχιούχων Αξιωματικών Υπαξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος ο Πρόεδρος κ. Αντώνης Κουκούζας και για την Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος ο Πρόεδρος κ. Σραφείμ Τσιουγκρής.

Παράλληλα, έδωσαν δυναμικό παρών με τη φυσική τους παρουσία μέλη του Σωματείου απ’ όλη την Ελλάδα, γεμίζοντας την αίθουσα, ενώ παράλληλα παρακολούθησαν τη διαδικασία 100αδες ακόμη, διαδικτυακά, έχοντας τη δυνατότητα παρέμβασης.

Η συζήτηση των Πυροσβεστών αποδείχθηκε πολύ γόνιμη, καθώς συζητήθηκαν όλες οι τρέχουσες εξελίξεις, ακούστηκαν όλες οι απόψεις πάνω στα φλέγοντα θέματα και για τα οποία πάρθηκαν ομόφωνες ή κατά πλειοψηφία αποφάσεις.

Στη συνέλευση εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, παραβρέθηκε η βουλευτής Λέσβου, Μαρία Κομνηνάκα η οποία απηύθηνε και σύντομο χαιρετισμό.

Η κ. Κομνηνάκα, αφού ευχαρίστησε το σωματείο των Πυροσβεστών για την πρόσκληση σημείωσε στην έναρξη της ομιλίας της:

«Η σημερινή ( σ.σ. Κυριακή) συνέλευση έχει μία μεγαλύτερη βαρύτητα, γιατί έρχεται στον απόηχο ενός από τους πιο καταστροφικούς απολογισμούς που είχαμε στην περασμένη αντιπυρική περίοδο. Πρώτα και κύρια εσείς, οι μάχιμοι πυροσβέστες, οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής τη βιώσατε με τον πιο δύσκολο τρόπο, όπως και ο λαός των περιοχών που βρέθηκε αντιμέτωπος με τις πολύ επώδυνες συνέπειες μιας, κατά τη γνώμη μας, διαχρονικής εγκληματικής πολιτικής, γύρω απ’ τα ζητήματα προστασίας των δασών, του περιβάλλοντος, γύρω απ’ τα ζητήματα της πρόληψης, της ανυπαρξίας της πολιτικής προστασίας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις του σωματείου των εποχικών πυροσβεστών, με αιχμή την μεγάλη συγκέντρωση έξω απ’ το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σημειώνοντας:

«Αυτό που βγαίνει σαν συμπέρασμα, αυτό που συγκλονίζει, είναι αυτό που γνωρίζει ο λαός από πρώτο χέρι, ότι μιλάμε για ένα κράτος γυμνό και ανέτοιμο να αντιμετωπίσει τις φυσικές καταστροφές, γυμνό και ανέτοιμο να προλαμβάνει, να παίρνει μέτρα προστασίας της ζωής, της περιουσίας, της υγείας του λαού, όμως ένα κράτος ταχύτατο όταν πρόκειται να καταστείλει τις κινητοποιήσεις εκείνων που λίγο πριν χαρακτήριζε ως ήρωες, να καταστείλει τις κινητοποιήσεις εκείνων που τους ενοχλεί όταν διεκδικούν τα αυτονόητα για τα εργασιακά τους δικαιώματα. Ένα κράτος, βέβαια, ταχύτατο όταν πρόκειται να κάνει περικοπές στα μέτρα προστασίας, στα εργασιακά δικαιώματα και πολύ φτωχό όταν πρόκειται να αποζημιώσει απέναντι στις φυσικές καταστροφές».

Δώρον άδωρο τα λόγια συμπάθειας αν δεν συνοδεύονται από ουσιαστικά μέτρα στήριξης

«Κι όλα αυτά τα λέμε, γιατί είναι καλά τα λόγια συμπάθειας, και έκφρασης στήριξης προς τους μάχιμους πυροσβέστες, όμως όταν ακούγονται από κυβερνητικά χείλη και από κόμματα που έχουν την ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα στο Πυροσβεστικό Σώμα, κατά τη γνώμη μας είναι δώρον άδωρο όταν δεν συνοδεύονται με ουσιαστικά μέτρα στήριξης», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ.

Η φωτιά δεν διακρίνει αν αυτός που είναι απέναντί της είναι μόνιμος ή συμβασιούχος Πυροσβέστης

«Είναι άδικο το αίτημα για μονιμοποίηση όλου του εποχικού προσωπικού, των 5ετούς υποχρέωσης, των συμβασιούχων, αυτών που πραγματικά δίνουν τη ζωή τους;», αναρωτήθηκε η κ. Κομνηνάκα, ενώ συνέχισε λέγοντας πως «σωστά ειπώθηκε ότι η φωτιά δεν διακρίνει αν αυτός που είναι απέναντί της είναι μόνιμος ή όχι πυροσβέστης, ούτε βέβαια οι πολίτες που δίνουν τη μάχη μαζί για να σώσουν τις περιουσίες τους κάτω απ’ τις τραγικές ελλείψεις του κράτους. Δεν πρέπει να συνεχίζεται αυτή η διάκριση ανάμεσα σε μάχιμους εργαζόμενους και γνωρίζετε ότι το ΚΚΕ απ’ την πρώτη στιγμή στηρίζει το αίτημα για μονιμοποίηση όλων των εποχικών πυροσβεστών, των 5ετούς υποχρέωσης και των συμβασιούχων».

Η πολιτική προστασία πρέπει να καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες όλο το χρόνο

Η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ακόμη ότι είναι απαράδεκτη η διάκριση που γίνεται ακόμη και στα μέσα ατομικής προστασίας που χορηγούνται στους εποχικούς με κίνδυνο της ζωής τους.

«Θεωρούμε ότι στις σημερινές συνθήκες η πολιτική προστασία οφείλει να καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες που δυστυχώς προκύπτουν όλο το χρόνο, γιατί οι Πυροσβεστική καλείται να συνδράμει και στις πλημμύρες, στους σεισμούς, να διασώσει ανθρώπους.

Άρα, δεν καταλαβαίνουμε γιατί συνεχίζει να υπάρχει αυτή διάκριση με τους εποχικούς τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν 5.000 οργανικές θέσεις κενές. Υπάρχει ανάγκη για νέες προσλήψεις ενώ την ίδια ώρα Πυροσβέστες στέλνονται σαν προσωπικό σε αεροδρόμια που ιδιωτικοποιήθηκαν μειώνοντας ακόμη περισσότερο το προσωπικό».

Εξάλλου, η βουλευτής του ΚΚΕ επεσήμανε τη θέση του Κόμματος για την δασοπροστασία και τη δασοπυρόσβεση ενώ στηλίτευσε τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό της πρόληψης απ’ την καταστολή στην εκδήλωση καταστροφικών φαινομένων, γεγονός που έχει αφήσει την πολιτική προστασία χωρίς τον κατάλληλο μηχανισμό και εξοπλισμό, ενώ έχει οδηγήσει σε διάλυση και απονέκρωση δασικές υπηρεσίες.

Ενώ, έκλεισε σημειώνοντας «Θεωρούμε ότι η συνέλευση σας μπορεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις για τα ζητήματα που αφορούν σήμερα όλους τους εργαζόμενους, τα εργασιακά σας δικαιώματα αλλά ταυτόχρονα και την ανάγκη προστασίας όλων των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων που παλεύουν αυτή την περίοδο για μέτρα προστασίας του εισοδήματός τους, μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, για συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Οι εργαζόμενοι από κοινού με τους εποχικούς πυροσβέστες μπορούν να διεκδικήσουν, πραγματικά, τη ζωή που τους αξίζει. Ευχόμαστε καλές εργασίες στη συνέλευσή σας».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...