Μ. Κομνηνάκα: Συνένοχοι του εγκλήματος στα Τέμπη όσοι στηρίζουν την πολιτική της απελευθέρωση

Ανείπωτη είναι η θλίψη που νιώθουν οι οικογένειες των αδικοχαμένων θυμάτων και όλος ο λαός για το εγκληματικό δυστύχημα στα Τέμπη, τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, ξεκινώντας την ομιλίας της στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, «Αναδιάταξη περιφερειών και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, οργάνωση της τηλεματικής συνεδρίασης, μετατροπή μεταβατικών εδρών και ίδρυση δικαστικών γραφείων τηλεματικής».

«Μας πλημμυρίζει τεράστια οργή», σημείωσε, η οποία από την επόμενη ημέρα της τραγωδία εκφράζεται από τους εργαζόμενους και τη νεολαία στους δρόμους όλης της Ελλάδας. «Το φουσκωμένο ορμητικό ποτάμι», είπε θα εκφραστεί και αύριο στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, καθώς δεν είναι ώρα σιωπής, αλλά ώρα φωνής και αγώνα για να αποκαλυφθούν οι αιτίες και οι ένοχοι των κρατικών εγκλημάτων, για να πάψουν οι θυσίες στο βωμό των κερδών.

Όπως σημείωσε, η κυβερνητική προσπάθεια περί «ανθρώπινου λάθους» πέφτει στο κενό, όπως επίσης και το προαποφασισμένο πόρισμα της στημένης επιτροπής δεν πρόκειται να αλλάξει το γεγονός ότι πρόκειται για προδιαγεγραμμένο έγκλημα.

Και πρόσθεσε ότι το έγκλημα αυτό έχει ενόχους, όσους υπηρετούν την πολιτική απελευθέρωσης, υποχρηματοδότησης, ιδιωτικοποίησης, κατάτμησης των σιδηροδρόμων, όσους «πίνουν νερό» στο όνομα της ψηφιακής μετάβασης αλλά, θεωρούν κόστος την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, για την ασφάλεια των μεταφορών. Ένοχο, είναι και το αστικό κράτος, υπογράμμισε η Μ. Κομνηνάκα, που δίνει ψίχουλα για τις αναγκαίες υποδομές, για την Υγεία και την Παιδεία, αλλά επιλέγει να ταΐζει με ζεστό χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους, να τους παραδίδει «φιλέτα».

«Συνεργός στο έγκλημα είναι και η δικαιοσύνη», επισήμανε η βουλευτής του ΚΚΕ, που τόλμησε να βγάλει παράνομη την απεργία των εργαζομένων στο μετρό μια μέρα μετά το δυστύχημα, αξιοποιώντας όλο το απεργοκτόνο νομοθετικό πλαίσιο των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, αυτό κάνει η αστική δικαιοσύνη σε όλες τις απεργίες, όπως όταν απεργούσαν οι εργαζόμενοι σιδηροδρόμων φωνάζοντας για μέτρα ασφάλειας.

Την ίδια ώρα, αυτή η δικαιοσύνη περηφανεύεται για τα νέα επενδυτικά δικαστήρια, που «σκίζονται» να τρέξουν οι υποθέσεις των επιχειρηματικών ομίλων και νομιμοποιεί την επίσπευση κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Γι’ αυτό λοιπόν, είπε η Μ. Κομνηνάκα, είναι προκλητικές οι δηλώσεις ότι η δικαιοσύνη θα επιφέρει κάθαρση, καθώς η απόδοση ευθυνών σε ορισμένα μόνο πρόσωπα είναι πάντα βολική για να αθωώνονται οι εγκληματικές πολιτικές.

Κάλεσε τον λαό να μην έχει καμία εμπιστοσύνη στο αστικό κράτος, τα κόμματα, τις κυβερνήσεις και τη δικαιοσύνη του, ενώ επισήμανε ότι όπως μετά από τραγωδίες οι λαοί αφυπνίζονται, έτσι πρέπει να γίνει και τώρα, γιατί αυτή είναι η καλύτερη δικαίωση των θυμάτων.

Αντιδραστικές αλλαγές στην δικαιοσύνη

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο, τόνισε ότι εντάσσεται σε ένα πλαίσιο από βαθιά αντιδραστικές ταξικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιούν κατευθύνσεις της ΕΕ.

Όπως επισήμανε οι κατευθύνσεις αυτές έχουν αποτυπωθεί γλαφυρά στην έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη και στο σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ και επιτελούν διπλό στόχο. Αφενός θωρακίζουν το σύστημα από κάθε αμφισβήτηση και αφετέρου εξασφαλίζουν ένα πλαίσιο λειτουργίας και απονομής δικαιοσύνης με όρους που θα εξυπηρετούν την πιο γρήγορη, πιο φιλική και αποτελεσματική για τους επιχειρηματικούς ομίλους διεκπεραίωση των υποθέσεων τους.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των δικαστηρίων, στα οποία επιβάλλεται να δίνουν προτεραιότητα σε υποθέσεις επενδυτικού ενδιαφέροντας, να ιδρύονται νέα τμήματα ειδικά για υποθέσεων επενδύσεων με εξειδικευμένους δικαστές με ταξική επιμόρφωση, ενώ εισάγονται μέθοδοι μάνατζμεντ στα δικαστήρια που καλούνται να καταρτίζουν πλάνα λες και είναι πολυεθνικές, ενταγμένα στη λογική κόστους οφέλους.

Αυτές είναι οι προτεραιότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης, σημείωσε η Μ. Κομνηνάκα, παρατηρώντας ότι στον αντίποδα η πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων στη δικαιοσύνη γίνεται όλο και πιο δύσκολη εξαιτίας του αυξημένου κόστους της δίκης, των πολύμορφων δικονομικών εμποδίων και την προώθηση της εξωδικαστικής επίλυσης.

Επίσης, επισήμανε ότι η συζήτηση γίνεται στον απόηχο σοβαρών αποκαλύψεων για τις «τουλάχιστον προκλητικές» διασυνδέσεις δικαστικού επιμελητή με ανώτατους δικαστές, εισαγγελείς, υπουργούς, αποκαλύψεις που αποπνέουν δυσωδία από τη σήψη της δήθεν αμερόληπτης και αδέκαστης δικαιοσύνης.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες που εισάγεται το νομοσχέδιο, προβλέπει ενίσχυση του αντιδραστικού μορφώματος της τηλεματικής δίκης, είπε η βουλευτής του ΚΚΕ, καθώς από το τέλος του 2026 καταργούνται και συγχωνεύονται διοικητικά δικαστήρια και μεταφέρονται οι δικαστές σε τηλεματικά δικαστήρια.

Όπως τόνισε, οι τηλεματικές δίκες οδηγούν σε αυτοματοποιημένες δικαστικές αποφάσεις, ευθυγραμμισμένες με την κυρίαρχη αστική ιδεολογία, ενώ καταργείται η αρχή της δημοσιότητας, κάνοντας πιο στεγανή και ελέγξιμη την δικαιοσύνη.

Η Μ. Κομνηνάκα επισήμανε ότι έτσι αξιοποιείται η πρόοδος της τεχνολογίας, όχι για εργατικές και λαϊκές ανάγκες, αλλά για να υλοποιηθούν αντιδραστικοί σχεδιασμοί. Με βάση τα παραπάνω ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...