Μ. Κομνηνάκα: Θωρακίζεται η δράση των μηχανισμών παρακολούθησης

Μαρία Κομνηνάκα

Την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών της κυβέρνησης αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων που έχουν συνδιαμορφώσει το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο για τις παρακολουθήσεις – υποκλοπές κατήγγειλε από το βήμα της βουλής, η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή, σχετικά με την έγκριση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ΝΠ για την ΕΥΠ.

Οπως τόνισε, η προσπάθεια αυτή έχει στόχο να συσκοτίσει όχι μόνο τις υποθέσεις υποκλοπών, που έχουν αποκτήσει χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας αλλά και για να συγκαλύψει τον κύριο στόχο της ΠΝΠ που είναι η θωράκιση των μηχανισμών του αστικού κράτους έναντι των διεθνών ανταγωνιστών, αλλά και του εσωτερικού εχθρού που θεωρείται ο αγωνιζόμενος λαός. 

Με τη συζήτηση που αναπτύσσεται, για τις παραλείψεις και τα λάθη της ΕΥΠ, συμπλήρωσε η Μ. Κομνηνάκα, τελικά δεν συζητείται η ταμπακιέρα, η πραγματική αποστολή της ΕΥΠ που είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων του αστικού κράτους και της αστικής τάξης έναντι του λαού και των εργαζομένων. Καμία νομοθετική παρέμβαση δεν αλλάζει τον αντιδραστικό – από τη φύση του – χαρακτήρα της ΕΥΠ, σημείωσε.

Κατήγγειλε τις ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά που έχουν συμβάλλει στη διαμόρφωση του σκοτεινού, πολυπλόκαμου θεσμικού πλαισίου, που ισχύει και επιτρέπει την παρακολούθηση των πάντων, με νόμους που έχουν κατά καιρούς περάσει από τη Βουλή, αλλά και εγκρίνοντας αντίστοιχες ευρωπαϊκές οδηγίες, με πρόσχημα την «εθνική ασφάλεια», το «δημόσιο συμφέρον», την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Όπως εξήγησε, πρόκειται για όρους όροι που χωρούν κάθε μορφής ερμηνεία και επιτρέπουν να βαφτίζεται ο καθένας ύποπτος.

Οσον αφορά το άρθρο 1 που αφορά την έκφραση γνώμης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής πριν τον διορισμό του διοικητή της ΕΥΠ από την εκάστοτε κυβέρνηση, σημείωσε πως αυτό δεν έχει αντίκρισμα, από τη στιγμή που στην Επιτροπή την τελική γνώμη θα δώσει η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία.

Οσον αφορά το άρθρο 2 που επαναφέρει παλαιότερη διάταξη που είχε καταργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για τον δεύτερο εισαγγελέα που πρέπει να εγκρίνει την άρση απορρήτου, σημείωσε, πως όσοι εισαγγελείς και να μπουν, τελικά αυτοί θα εφαρμόσουν το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο που ισχύει και επιτρέπει τις «νόμιμες επισυνδέσεις». 

Χαρακτήρισε υποκρισία και τη συζήτηση που αναπτύσσεται για τα κατασκοπευτικά λογισμικά, καθώς αυτά ενεργοποιήθηκαν μετά από σχετικές οδηγίες της ΕΕ ενώ το Ευρωκοινοβούλιο από το 2001 είχε ψηφίσει την ανάπτυξη και την αγοραπωλησία τέτοιων συστημάτων. 

Για το ΚΚΕ η μόνη λύση είναι η κατάργηση αυτού του πολυπλόκαμου σκοτεινού θεσμικού πλαισίου, το οποίο δεν διορθώνεται κατέληξε και κάλεσε τον λαό να δώσει την απάντησή του με την ένταση του αγώνα του, ενάντια στις πολιτικές δυνάμεις που υπονομεύουν τις ελευθερίες και τα δικαιώματά του.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...