Μιλώντας στη Βουλή, στην επιτροπή παρακολούθησης των αποφάσεων του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τα δικαιώματα του ανθρώπου, η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα τόνισε ότι και από τις εργασίες αυτής της επιτροπής «επιβεβαιώνεται πως στην πραγματικότητα το “κράτος δικαίου” και το θεσμικό νομοθετικό πλαίσιο διαφυλάττουν τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης, του κεφαλαίου απέναντι στον εχθρό λαό».
Όπως είπε, παρά τις φαινομενικές διαφορές στις τοποθετήσεις όλων των υπόλοιπων κομμάτων, στο τέλος όλοι φαίνονται να υπερασπίζονται το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο ως δήθεν «υπέρμαχοι» των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Επίσης, υπογράμμισε ότι μέσα από αυτή την ομοφωνία κομμάτων – ακόμη και από εκείνα που ελέγχονται για τις σχέσεις τους με καταδικασμένους ναζί εγκληματίες- βγάζουμε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Όπως, ότι αξιοποιούνται από την κυβέρνηση αντιδραστικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο εις βάρος λαϊκών ελευθεριών, με τρανταχτό παράδειγμα το νέο δικαστικό χάρτη, ο οποίος έχει κάνει πιο ακριβή και απροσπέλαστη τη δικαιοσύνη για τα λαϊκά στρώματα.
Η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε την απαράδεκτη κατάσταση σε ότι αφορά το πλήθος δικαιωμάτων και ελευθεριών από την κατάσταση στις φυλακές και τα απαράδεκτα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων μέχρι και την προσπάθεια περιορισμού της δημοσιογραφικής ελευθερίας του λόγου, τις μαζικές παρακολουθήσεις κτλ., το οποίο εμφανίζεται ως απότοκο της κυβερνητικής πολιτικής, έτσι όμως αθωώνεται πλήρως το απαράδεκτο νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο, το οποίο αποτελεί μια στρόφιγγα που ανοίγει και κλείνει ανάλογα με τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αστικών κρατών.
Το ΚΚΕ έχει αναδείξει και στη Βουλή δεκάδες τέτοια παραδείγματα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της δήθεν προστασίας προσωπικών δεδομένων δισεκατομμυρίων ανθρώπων, αφού επιβάλλονται περιορισμοί κάτω από μια ομπρέλα εννοιών, που εν τέλει νομιμοποιούν τον έλεγχο της καθημερινότητας των ανθρώπων.
Η Μ. Κομνηνάκα αναφέρθηκε ακόμα, στην διάταξη της κατάστασης της έκτακτης ανάγκης, όπου η ίδια η πραγματικότητα στην Ε.Ε. επιβεβαιώνει ότι η συγκεκριμένη διάταξη αξιοποιήθηκε για την ενίσχυση της καταστολής, για ευρύτερους περιορισμούς σε δικαιώματα και ελευθερίες και την υλοποίηση σωρείας αντιλαϊκών μέτρων για τη στήριξη του κεφαλαίου.
Όσον αφορά την αρχή της αναλογικότητας ανάμεσα στα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα, σημείωσε πως «είναι μια ζυγαριά που γέρνει συντριπτικά υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου, ενώ τόνισε τη μεγάλη πείρα που έχουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα σε σχέση με το λεγόμενο κράτος δικαίου με τρανταχτά παραδείγματα τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης, το δικαίωμα στην απεργία, την απαγόρευση της δράσης Κομμουνιστικών Κομμάτων, ακόμη και των συμβόλων τους.
Ακόμα, η πανδημία και ο πόλεμος στο έδαφος της Ουκρανίας αξιοποιήθηκαν για να επιταχυνθούν αντιδραστικές αλλαγές από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία με συγκεκριμένο στόχο τη μαζική και προληπτική παρακολούθηση ανθρώπων, την ένταση της καταστολής, που φτάνει ακόμα και μέχρι την ποινικοποίηση της ριζοσπαστικοποίησης, για να μη φτάσει ο λαός στην αμφισβήτηση του συστήματος.
Η βουλευτής έκλεισε λέγοντας πως «το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις προκειμένου να αποκαλυφθεί ο ρόλος του “κράτους δικαίου” και του νομοθετικού πλαισίου του ως εχθρικού για τα λαϊκά δικαιώματα και τις ανάγκες. Ο λαός δεν πρέπει να υπερασπίζεται και να ανέχεται αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο, μόνο σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της αστικής τάξης και του αστικού κράτους θα μπορέσει να φτιάξει τη ζωή του στο ύψος των δικών του αναγκών».