Μ. Κομνηνάκα: Το Ν/Σ καθιστά τη δικαιοσύνη πιο φιλική στα «επενδυτικά σχέδια» και πιο εχθρική για τα λαϊκά στρώματα

Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για την επιλογή, κατάρτιση και επιμόρφωση των δικαστικών υπαλλήλων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών είναι συνδεδεμένες με τη συνολική στρατηγική των κυβερνήσεων για την ακόμα μεγαλύτερη προσαρμογή της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο του φιλοεπενδυτικού κλίματος και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Αυτό επισήμανε η Μαρία Κομνηνάκα, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του υπ. Δικαιοσύνης, σημειώνοντας πως τελικά και αυτό το νομοσχέδιο επιχειρεί να καταστήσει τη Δικαιοσύνη πιο φιλική και αποτελεσματική για τα «επενδυτικά συμφέροντα» και εχθρική για τα λαϊκά στρώματα. 

Αναφέροντας πως το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, επισήμανε ότι -παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις της κυβέρνησης- δεν αντιμετωπίζει καθόλου το μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης των δικαστικών υπηρεσιών.

Επίσης, δεν ικανοποιεί κανένα από τα δίκαια αιτήματα των δικαστικών, οι οποίοι σήμερα έχουν κηρύξει στάση εργασίας αντιδρώντας στο νομοσχέδιο. 

Χαρακτήρισε οριακή και εκρηκτική την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τις χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της δουλειάς για τους γραμματείς των δικαστηρίων, που φθάνουν να δουλεύουν έως και τις βραδινές ώρες, σε άλλες περιπτώσεις οι εναπομείναντες υπάλληλοι βγάζουν τη δουλειά τριών ατόμων ο καθένας, δεν μπορούν να πάρουν άδειες, καλούνται να «ανεβαίνουν» κάθε μέρα στην έδρα, φθάνοντας να έχουμε μέχρι και σε περιστατικά λιποθυμιών από τους εντατικούς ρυθμούς εργασίας.  

Κατήγγειλε πως σε πολλές περιπτώσεις, οι γραμματείς γράφουν τα πρακτικά «στο χέρι» αφού η εταιρεία που έχει αναλάβει τη μαγνητοφώνηση, δεν έχει τοποθετήσει τα ανάλογα μηχανήματα ενώ η ψηφιακή έκδοση των πιστοποιητικών καθυστερεί έως και τρεις μήνες.

Την ίδια ώρα οι αποδοχές των εργαζομένων έχουν κατακρημνυστεί, με την κατάργηση δώρων κι επιδομάτων, παραμένουν καθηλωμένες εδώ και μια δεκαετία, ενώ σήμερα το εισόδημά τους εξανεμίζεται από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. 

Καταλήγοντας σημείωσε την ανάγκη της άμεσης προκήρυξης θέσεων εργασίας για να καλυφθούν τουλάχιστον οι 800 θέσεις που άδειασαν μόνο την τελευταία τριετία.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...