Μ. Πομπέο: «Δυνητική δικαιοδοσία» έγιναν τα «αμφισβητούμενα ύδατα» – Ελληνική υφαλοκρηπίδα όχι!

EUROKINISSI

Με μία επιστολή του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά τις άριστες (!) σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η επιβεβαίωση αυτή των σχέσεων των δύο χωρών είναι αποτέλεσμα της αύξησης της συμμετοχής της χώρας μας στους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς και δεν μπορεί παρά να εκληφθεί ως επικίνδυνη εξέλιξη για τους λαούς της χώρας μας και της περιοχής.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, μερικές μόνο ημέρες μετά την αποστολή επιστολής του Νίκου Δένδια, στην οποία περιγράφονταν αναλυτικά οι τελευταίες παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, απάντησε τονίζοντας ότι «η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα της σταθερότητας στην περιοχή» και επισημαίνοντας εκ νέου το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Στην εν λόγω επιστολή, ο κ. Πομπέο υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ «αποδοκιμάζουν» μεν τις συνεχιζόμενες τουρκικές έρευνες, ωστόσο κάνουν λόγο για περιοχές στις οποίες η Ελλάδα έχει δυνητική δικαιοδοσία. Προσθέτει ότι αυτές οι μονομερείς ενέργειες το μόνο που πετυχαίνουν είναι την αύξηση της έντασης στην περιοχή και τονίζει ότι οι απειλές, οι προσπάθειες εκφοβισμού και εξαναγκασμού, καθώς και οι στρατιωτικές δραστηριότητες, δεν θα επιλύσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ανωτέρω επιστολή έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς αποτελεί μια ακόμα επιβεβαίωση του δικαίου των Ελληνικών θέσεων, σημείωναν διπλωματικές πηγές. Παράλληλα έχει ειδικό βάρος, λαμβανομένου υπόψη του αποστολέα της επιστολής, αλλά και το γεγονός ότι ο κ. Πομπέο απάντησε στην επιστολή του Έλληνα ομολόγου του εντός λίγων ημερών.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και τα προσκείμενα σε αυτήν Μέσα πανηγυρίζουν για την δήθεν στήριξη των ΗΠΑ επί των ελληνικών θέσεων της κυβέρνησης.

Αλήθεια, είναι θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι οι θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται πάνω απ’ την ελληνική υφαλοκρηπίδα αποτελούν δυνητική δικαιοδοσία της Ελλάδας;

Ποια η σκοπιμότητα άλλης μίας επιστολής του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, η οποία έρχεται έπειτα από την νέα παράνομη NAVTEX της Τουρκίας για έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας;

Η επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να τερματιστεί άμεσα, με ταυτόχρονη αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και κλείσιμο όλων των βάσεων και άλλων διευκολύνσεων προς την αμερικάνικη κυβέρνηση.

Δείτε ακόμα...