Μέτρα από την κυβέρνηση για να υποχρεωθεί η εργοδοσία του ξενοδοχείου Capsis Astoria στο Ηράκλειο Κρήτης να προχωρήσει στην ανάκληση των εκδικητικών απολύσεων που έκανε και να εξασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς των εργαζομένων, ζήτησε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει το ΚΚΕ.
Ο Μ. Συντυχάκης, πιο συγκεκριμένα, εξήγησε ότι αφού η εργοδοσία του ανακοίνωσε αιφνίδια στους εργαζόμενους ότι το προσεχές διάστημα το ξενοδοχείο θα κλείσει για λόγους ανακαίνισης και χωρίς να προσδιορίζει το διάστημα που θα είναι κλειστό, για να απαλλαγεί από κάθε συνδικαλιστική δράση και φωνή διεκδίκησης, προχώρησε στην εκδικητική απόλυση πρωτοπόρου εργαζόμενου, που συνέβαλε στην οργάνωση των εργαζομένων να διεκδικήσουν το εισόδημα και τα δικαιώματά τους, ενώ μετά από λίγες ημέρες ακολούθησε και δεύτερη απόλυση εργαζόμενης.
Πρόσθεσε, ότι απέναντι σε αυτές τις αντεργατικές πρακτικές, οι εργαζόμενοι του «Capsis Αstoria» διεκδικούν, με συνεχείς κινητοποιήσεις, την ανάκληση των καθαρά συνδικαλιστικών και εκδικητικών απολύσεων των πρωτοπόρων συναδέλφων τους, τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση του μισθού στο 100% για το σύνολο των εργαζομένων, έχοντας τη στήριξη σωματείων και φορέων του Ηρακλείου που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στα δίκαια αιτήματά τους.
«Κάθε επένδυση που κάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι η εργοδοσία του «Capsis Αstoria», αξιοποιώντας το αντεργατικό – νομοθετικό πλαίσιο όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, σχεδιάζει την απόλυση εργαζομένων πριν κλείσει το ξενοδοχείο, ενώ όσοι παραμείνουν θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, που σημαίνει μείωση αποδοχών κατά 50%. Ζήτησε, μάλιστα, από την κυβέρνηση να απαντήσει από πού χρηματοδοτείται η ανακαίνιση του νοσοκομείου, αν γίνεται, για παράδειγμα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πρόσθεσε ότι η ιστορία του «Capsis Αstoria» είναι δείγμα του «τουριστικού θαύματος» που χτίζεται με το σμπαράλιασμα των εργασιακών δικαιωμάτων, με τους απαράδεκτους όρους και τις συνθήκες δουλειάς, την εργοδοτική αυθαιρεσία και τους μισθούς-ψίχουλα. Ανέδειξε, παράλληλα, ότι η εργοδοσία στην ανάγκη της να εξασφαλίσει το μέγιστο δυνατό κέρδος, φέρνει τα «πάνω-κάτω» στη ζωή των εργαζομένων, τη στιγμή που καλούνται να αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα, όπως ενοίκια και δάνεια και το κύμα ακρίβειας στην Ενέργεια, στα καύσιμα και στα βασικά είδη διατροφής.
Απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Καραγκούνης, ακολουθώντας τη γνωστή τακτική της νομιμότητας, των νόμων δηλαδή που ψηφίζονται υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου, περιορίστηκε σε δηλώσεις ότι έχουν ακολουθηθεί «όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες με γρήγορες διαδικασίες» και πως η κυβέρνηση δήθεν θα πράξει «αυτά που προβλέπονται από τον νόμο», σε περίπτωση που έχει παραβιαστεί η εργασιακή νομοθεσία.
Ισχυρίστηκε, ακόμα, ότι το υπουργείο, το οποίο σημειωτέον μέχρι στιγμής και σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων έχει εντείνει περαιτέρω την επίθεση στα εργασιακά-συνδικαλιστικά δικαιώματα, δήθεν εξετάζει με ευαισθησία τα ζητήματα των εργαζομένων που θέτει το ΚΚΕ. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, στη δευτερολογία του υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει από πού προέρχεται, ενώ για να δικαιολογήσει την άγνοιά του επικαλέστηκε το γεγονός ότι δεν είχε αναφερθεί στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης…
Στη δευτερολογία του ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι η νομοθεσία που προβλέπει μείωση του μισθού κατά 50% σε όσους εργαζόμενους είναι σε διαθεσιμότητα, κάτι που, όπως είπε, «δεν μπορούν να το αντέξουν αυτό οι εργαζόμενοι» και για αυτό κάλεσε την κυβέρνηση να καταργήσει τη συγκεκριμένη διάταξη.
Διευκρίνισε ότι η εργοδοσία δεν ενημέρωσε ποτέ τους εργαζόμενους ότι επίκειται ανακαίνιση, υπενθυμίζοντας ότι ακόμα και ο απαράδεκτος νόμος προβλέπει έγκαιρη ενημέρωση των εργαζομένων. Στάθηκε, επίσης, στο γεγονός ότι η εργοδοσία, τελικά, αναγκάστηκε να δώσει απαντήσεις μόνο κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων και ανέδειξε και το εξής ξεδιάντροπο: η εταιρεία, με πρόσχημα τη διαθεσιμότητα, προσπαθεί να πετάξει εργαζόμενους στον δρόμο και στην ανεργία και μάλιστα, πριν κλείσει η σεζόν, ώστε να μην πάρουν την αποζημίωση που προβλέπει ο αντεργατικός νόμος!
Είπε σε όλους τους τόνους πως πρόκειται για μια εκδικητική απόλυση, με την οποία η εργοδοσία προσπάθησε να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους που δεν λύγιζαν, με τον βουλευτή του ΚΚΕ να υπογραμμίζει πως «αυτή είναι η δίκαιη ανάπτυξη για την οποία μιλά η κυβέρνηση».
«Για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι πρέπει να χάσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι», επισήμανε και ανέδειξε την ανάγκη να ακουστεί επιτέλους η φωνή των εργαζομένων, να οργανώσουν τον αγώνα τους με ενότητα και σε σταθερό μέτωπο με την εργοδοσία για να αποζημιωθούν στο 100% μισθού, να παρθούν πίσω οι απαράδεκτες απολύσεις και να επωμιστεί το κόστος η εργοδοσία.
Τέλος, ενημέρωσε ότι οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου θα συμμετέχουν τόσο την επόμενη Τετάρτη στην Παγκρήτια κινητοποίηση για την Υγεία, όσο και στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη.