Μ. Συντυχάκης: Η επανεκκίνηση των Ελληνοτουρκικών γίνεται στο επικίνδυνο πλαίσιο των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ

«Η αποκαλούμενη επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων γίνεται πάνω σε ένα πολύ επικίνδυνο πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει ΝΑΤΟ – ΗΠΑ και αφορά τις οδυνηρές διευθετήσεις στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο και γι’ αυτό ο λαός πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και να μην εφησυχάσει», επισήμανε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στο κανάλι «Kontra» το βράδυ της Πέμπτης 7 Δεκέμβρη, κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και τη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη. 

Πρόσθεσε πως η παρέμβαση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, για να επιταχυνθεί το παζάρι προώθησης του λεγόμενου οδικού χάρτη, στόχο έχει να ενισχύσει τη Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο και της αντιπαράθεσης που έχει με τη Ρωσία, αλλά και να διευκολύνει τους ενεργειακούς ομίλους να κάνουν τη δουλειά τους με την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Υπογράμμισε πως όλες αυτές οι εξελίξεις απειλούν την ασφάλεια της χώρας και τα κυριαρχικά δικαιώματά της και η κοινή διακήρυξη για οικονομικές, εμπορικές κ.α. συμφωνίες που υπογράφηκαν, έγινε ακριβώς για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των ελληνικών και τουρκικών επιχειρηματικών ομίλων.

Αναφέρθηκε στη συνέντευξη Ερντογάν στην «Καθημερινή» τονίζοντας ότι διέψευσε τις προσδοκίες της κυβέρνησης, ιδιαίτερα αυτές για την παραπομπή μόνο του θέματος της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, δρομολογείται εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση στο τραπέζι όπου τίθενται οι απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις, όπως η αποστρατιωτικοποίηση νησιών, η προώθηση του δόγματος «Γαλάζια Πατρίδα» που φθάνει μέχρι τη Θεσσαλονίκη, η «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη, η αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης ενώ διαιωνίζεται η κατοχή της Κύπρου. 

Για το ΚΚΕ, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας δεν μπορούν να διασφαλιστούν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η ειρήνη και η φιλία ανάμεσα στους λαούς δεν περνά μέσα από λυκοφιλίες και είναι αντίθετο σε κάθε είδους υποχώρηση στην κυριαρχία της χώρας, στην αλλαγή των διεθνών συνθηκών, ενώ επισημαίνει την ανάγκη της απαλλαγής της χώρας από τις ΝΑΤΟικές βάσεις.  

Ο Μ. Συντυχάκης αναφέρθηκε και στην ακρίβεια, σημειώνοντας τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για τη δραματική κατάσταση που ζει ο λαός και οι εργαζόμενοι με την ακρίβεια να καλπάζει σε τρόφιμα, Ενέργεια, καύσιμα, παιδικούς σταθμούς και την εμπορευματοποίηση Υγείας και Παιδείας. Επισήμανε ακόμα ότι το χρωματιστό χαράτσι της ΔΕΗ είναι ένα ακόμα επεισόδιο στην πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας και θα φέρει νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος που θα πληρώσει και πάλι ο λαός.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...