Μ. Συντυχάκης: Η κρατική ΕΡΤ λειτουργεί ως φερέφωνο της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής γραμμής και προπαγάνδας

Τον ρόλο που παίζει η ΕΡΤ ως κρατικό κανάλι στο πλαίσιο της διακυβέρνησης των αστικών κυβερνήσεων ανέδειξε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τον διορισμό του Κωνσταντίνου Παπαβασιλείου στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της. 

Όπως είπε, πιο συγκεκριμένα, «η κρατική ΕΡΤ που λειτουργεί ως φερέφωνο της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής γραμμής και προπαγάνδας», φέρνοντας ως παράδειγμα και τη σημερινή λειτουργία της που επιβεβαιώνει το παραπάνω και χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» τη «μόνιμη προσπάθειά της να λιβανίζει από το πρωί μέχρι το βράδυ την κυβέρνηση της ΝΔ και ταυτόχρονα να αποσιωπά ή να διαστρεβλώνει τις θέσεις, τη δραστηριότητα του ΚΚΕ, τη δράση του ταξικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος».

Πρόσθεσε, ότι την ενημέρωση που παρέχει μονοπωλούν οι εξελίξεις στην κυβέρνηση και στο κυβερνητικό κόμμα και η αντιπαράθεσή της με τη «βολική αντιπολίτευση», προκειμένου να υπηρετούνται και οι ανάγκες του δικομματισμού, ενώ παρεμβάσεις του ΚΚΕ, για μια σειρά σοβαρά ζητήματα «δεν “παίζουν” ποτέ στο όνομα του ότι δεν αφορούν την επικαιρότητα που έχει επιλεγεί να προβληθεί». Παρόμοια κατάσταση, όπως εξήγησε, εκφράζεται και μέσα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Παράλληλα, ειδική αναφορά έκανε, επικαλούμενος αποκαλυπτικά στοιχεία του ΕΣΡ και τα ίδια τα ποσοστά, στον δυσανάλογο τηλεοπτικό χρόνο που απολαμβάνει το ΚΚΕ σε σύγκριση με ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι έτσι αποτυπώνεται η «συστηματική μόνιμη παραβίαση ακόμα και της δικής της νομοθεσίας για την αναλογική αντιμετώπιση των κομμάτων» και πως το ζήτημα είναι να καλύπτονται αντικειμενικά και «όχι με επιλεκτικές» αναφορές οι δραστηριότητες των κομμάτων και των πολιτικών τους αρχηγών. 

Ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε ότι αποσιωπούνται και οι αγώνες του εργατικού-λαϊκού κινήματος, φέρνοντας, σε αυτό το σημείο, το πιο πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα με τις συγκλονιστικές διαδηλώσεις για το έγκλημα των Τεμπών, στις οποίες το κρατικό κανάλι αφιέρωσε «ελάχιστα δευτερόλεπτα στο δελτίο ειδήσεων και μάλιστα, χωρίς καν πλάνα, δηλαδή εξαφάνισης στην κυριολεξία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε όλη τη χώρα».

Υπενθύμισε, ακόμα, ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει στη Βουλή πλήθος Ερωτήσεων σχετικά με το γεγονός ότι δεν αξιοποιείται το προσωπικό της ΕΡΤ, προκειμένου «να επιλέγονται δημοσιογράφοι που μπορούν να υπηρετήσουν καλύτερα την κυρίαρχη γραμμή», ενώ αναφερόμενος στον προτεινόμενο Διευθύνοντα Σύμβουλο σημείωσε πως μίλησε «ως εκπρόσωπος πολυεθνικής, παρά ως ένας άνθρωπος που είναι υπό κρίση για να εκπροσωπήσει την κρατική ΕΡΤ». 

Ως βασικό συμπέρασμα παρουσίασε το γεγονός ότι τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ελευθερία και η προστασία της πολυφωνίας και της ανεξαρτησίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης «αποτελεί το υποκριτικό άλλοθι της κλιμακούμενης κατευθυνόμενης και ολοένα πιο ομογενοποιημένης αστικής ενημέρωσης και ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας, στοιχείο της συνεχούς αντιδραστικοποίησης του αστικού πολιτικού συστήματος και της αστικής πολιτικής γενικότερα».

«Η ελευθερία τους είναι ελευθερία του συστήματος που σταματάει εκεί που αρχίζει η εργατική-λαϊκή πάλη» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως το «ΚΚΕ δεν εκπλήσσεται με αυτήν την κατάσταση», ακριβώς επειδή «αυτά είναι τα ΜΜΕ ιδιωτικά ή κρατικά. Λειτουργούν ως μηχανισμοί αναπαραγωγής της κυρίαρχης ιδεολογίας και πολιτικής, ως ένα μόνιμο “μαύρο” απέναντι στον λαό, τα προβλήματά του, τις ανάγκες του και την ενημέρωσή του».

Συμπλήρωσε, επιπλέον, ότι το ΚΚΕ διεκδικεί βελτιώσεις και στο ζήτημα της ενημέρωσης, αλλά και στο ζήτημα των εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ κάλεσε τους δημοσιογράφους, το προσωπικό της ΕΡΤ και γενικότερα τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ «όσο μπορούν να επιμένουν να κάνουν οι ίδιοι και να προβάλλονται έρευνες και ρεπορτάζ από τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών και να διεκδικούν οργανωμένα να μπορούν να το κάνουν ελεύθερα, να αντιστρατεύονται την κυβερνητική παρέμβαση που τους επιβάλλει το πώς να κάνουν τη δουλειά τους, να μην δείξουν καμιά εμπιστοσύνη σε αυτήν τη δήθεν ευρωπαϊκή πράξη για την ελευθερία των ΜΜΕ και στην ίδια την ΕΕ. Χρειάζεται αγώνας απέναντι σε όλη αυτήν την πολιτική που εκφράζεται σήμερα». 

Τέλος, στηλίτευσε πως αυτό που πρέπει να αναδειχθεί είναι «ο ρόλος των Μέσων Ενημέρωσης, η ανάγκη να γίνουν όλα αυτά κοινωνική ιδιοκτησία στο πλαίσιο ενός κράτους που θα κάνει κουμάντο ο ίδιος ο λαός και οι εργαζόμενοι». 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...