Μ. Συντυχάκης: Η παράδοση κοινωνικών αγαθών όπως οι δρόμοι στους ιδιώτες, ευνοεί το κεφάλαιο και όχι τον λαό

ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ

Η παράδοση σε ιδιώτες βασικών κοινωνικών αγαθών όπως παιδεία, υγεία, δρόμοι, φυσικός πλούτος, είναι βασική στρατηγική επιλογή των αστικών κομμάτων και ευνοούν τους ιδιώτες όχι τον λαό, επισήμανε μεταξύ άλλων ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας το πρωί στο κανάλι της Βουλής. 

Δεν μπορεί μετά από κάθε έγκλημα, οι κυβερνήσεις με μία συγνώμη να ξεμπερδεύουν, ακόμα κι αν επικαλούνται την κλιματική αλλαγή και τα πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα, είναι υποχρεωμένοι να πάρουν μέτρα προστασίας του λαού, να θωρακίσουν τον κρατικό μηχανισμό, να ενισχύσουν τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, με προσωπικό και μέσα. Αλλά είναι πολιτική επιλογή όλων των κυβερνήσεων να μην το κάνουν, στηρίζοντας τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, σημείωσε. 

Σημείωσε ότι με τις αποζημιώσεις των 2.000 ευρώ στους εγκλωβισμένους επιχειρείται να εξαγοραστεί η σιωπή των χιλιάδων ανθρώπων που ταλαιπωρήθηκαν. Ο πρωθυπουργός ενώ επέρριψε ευθύνες στην Αττική Οδό, κουβέντα δεν είπε για το γεγονός ότι με βάση τη σύμβαση, η οδός έχει μετατραπεί σε ένα πανάκριβο εμπόρευμα για τον λαό που το έχει χρυσοπληρώσει. Σημείωσε πως οι αποζημιώσεις είναι πολύ λιγότερες από τις αποζημιώσεις που έχει λάβει η εταιρεία για «διαφυγόντα κέρδη» την εποχή του κορονοϊού, αλλά και από τα κέρδη που έχει εισπράξει από την εκμετάλλευση του δρόμου. Και το παράδειγμα της Αττικής Οδού αποδεικνύει πως τα πάντα υποτάσσονται στη λογική «κόστους – οφέλους» σε βάρος του λαού. 

Υπογράμμισε και τις ευθύνες περιφερειών και δήμων, που αποτελούν μαζί με την κεντρική εξουσία, έναν ενιαίο μηχανισμό που αντιμετωπίζει την προστασία του λαού ως «κόστος» και μειώνουν τα κονδύλια για την πολιτική προστασία. 

Το ΚΚΕ σε θέση μάχης

Οσον αφορά το ενδεχόμενο εκλογών, σημείωσε πως το ΚΚΕ είναι έτοιμο, σε θέση μάχης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσής του, ενώ η όποια εναλλαγή στην εξουσία, αν προκύψει, δεν πρόκειται να φέρει τίποτα θετικό για τον λαό, αφού όλα τα αστικά κόμματα  – ανεξάρτητα από τις διάφορες παραλλαγές – συμφωνούν στη στρατηγική επιλογή της στήριξης του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων. Εφερε ως παράδειγμα τον «Αναπτυξιακό» νόμο, η συζήτηση του οποίου ξεκινά σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, που προβλέπει την παράδοση 11 δις ευρώ σε επιχειρηματικούς ομίλους και την ίδια ώρα, αφήνει χωρίς υποδομές και μέσα προστασίας τον λαό. 

Ξεκινώντας την παρέμβασή του κάλεσε στο συλλαλητήριο του Σαββάτου 29 Γενάρη, στο Σύνταγμα από συνδικάτα και φορείς της Αθήνας για μέτρα προστασίας της ζωής και του εισοδήματος του λαού, καθώς και του Δήμου Πάτρας και του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...