Μ. Συντυχάκης: Να γίνει δεκτή η τροπολογία του ΚΚΕ ενάντια στο «σφράγισμα» του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά

Να κάνει δεκτή την τροπολογία του ΚΚΕ για να σταματήσει άμεσα η έξωση των αθλητών από το ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά και το «σφράγισμα» των αθλητικών εγκαταστάσεων ζήτησε από την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, στην αρχή της τοποθέτησής του στη Βουλή, σχετικά με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο.

Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος κάλεσε και τα υπόλοιπα κόμματα, να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στην τροπολογία, και να σταματήσουν να υπεκφεύγουν. Όπως σημείωσε ο Μ. Συντυχάκης, οι κυβερνητικές υποσχέσεις για τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις ακυρώθηκαν στην πράξη, καθώς δεν εξασφαλίστηκε η συνέχιση αθλητικών δραστηριοτήτων με την οριστική απομάκρυνση των εγκαταστάσεων, την έξωση αθλητών από τους ξενώνες και το σφράγισμα της κεντρικής εισόδου του Αθλητικού Κέντρου από την εταιρεία του «Ελληνικού».

Ωστόσο, μαζικοί φορείς, εργατικά συνδικάτα και αθλητικοί σύλλογοι, πριν λίγες ημέρες γκρέμισαν τα κιγκλιδώματα, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην έξωση. Ο βουλευτής του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι η επένδυση στο Ελληνικό δεν είναι άσχετη με ό,τι συμβαίνει σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου, όπου ιδιωτικοποιούνται χώροι και δίνονται βορά στο κεφάλαιο για τη δημιουργία μιας πολιτείας για τεράστια βαλάντια. Την ίδια ώρα, θυσιάζονται οι λαϊκές ανάγκες με τους κατοίκους να στερούνται χώροι δωρεάν αναψυχής και άθλησης.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε εξ αρχής ότι το ΚΚΕ θα το καταψηφίσει, καθώς, όπως διαχρονικά τα προηγούμενα αθλητικά νομοσχέδια όλων των κυβερνήσεων, σκοπό έχει την προστασία του προϊόντος, δηλαδή αντιμετωπίζει τον αθλητισμό ως εμπόρευμα.

Πρόσθεσε ότι με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου επιδεινώνεται η ζοφερή κατάσταση στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και εντείνεται ο αποκλεισμός του λαού και της νεολαίας από το δικαίωμα στην άσκηση. Αντίθετα, ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι απαιτούνται μέτρα ενίσχυσης του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, με γενναία τακτική κρατική επιχορήγηση σωματείων και Ομοσπονδιών, με τη δημιουργία σύγχρονων ασφαλών εγκαταστάσεων.

Το νομοσχέδιο όμως προβλέπει συστέγαση σωματείων με εμπορικές επιχειρήσεις, νέες περικοπές από τον κρατικό προϋπολογισμό, συμψηφίζοντας ως τακτική επιχορήγηση τα κέρδη από το στοίχημα, δημιουργεί εργαζόμενους διαφορετικών ταχυτήτων στις ομοσπονδίες και μετακυλίει το κόστος με χαράτσια σε γονείς και αθλητές, με ακριβά εισιτήρια, σπόνσορες και χορηγούς. Ακόμα, προβλέπει μείωση του εξευτελιστικού κατώτατου μισθού προπονητών στα 150 ευρώ.

Κλείνοντας υπογράμμισε ότι για το ΚΚΕ, ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό, δικαίωμα κάθε ανθρώπου, που διαπαιδαγωγεί και διαμορφώνει συνειδήσεις και όχι εμπορεύσιμο είδος που το καταναλώνουν μόνο όσοι μπορούν.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...