Μ. Τσαβούσογλου για αγορά F-16: Σημαντική όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για το ΝΑΤΟ

Μαχητικά F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας
Φώτο Αρχείου

Στην αγορά των F16 από την Τουρκία αναφέρθηκε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε κοινή  συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα με την Αντιπρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και Υπουργό Εξωτερικών, Μπισέρα Τούρκοβιτς στην Άγκυρα.

«Αναμένουμε ότι η διαδικασία θα περάσει ομαλά από το Κογκρέσο. Εάν η διοίκηση παραμείνει αποφασισμένη, δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Το έχουμε ξαναπεί. Δεν θέλουμε να αγοράσουμε ένα προϊόν υπό όρους.» είπε ο Τσαβούσογλου.

Επίσης ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι θα συναντηθεί με τον Μπλίνκεν την Τετάρτη και επιβεβαίωσε ότι στελέχη του υπουργείου του (μεταξύ αυτών και ο υφυπουργός Σεντάτ Ονάλ) έχουν ήδη μεταβεί στις ΗΠΑ για τις  προπαρασκευαστικές συναντήσεις.

Εξάλλου σημείωσε την σημαντικότητα της απόκτησης των αμερικανικών F-16 τόσο για την Τουρκία όσοα και για ΝΑΤΟ!. Είπε χαρακτηριστικά, «αναμένουμε να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία…έχουν επιτευχθεί συμφωνίες με τη διοίκηση σε όλα τα επίπεδα και η αμερικανική διοίκηση έχει αναφέρει ότι αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για το ΝΑΤΟ » .

Και συνέχισε: «Διαβάσαμε στα ΜΜΕ ότι το F-35 δόθηκε στην Ελλάδα. Εμείς λέμε αυτό στις ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μια πολιτική ισορροπιών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Αυτή η ισορροπία άρχισε να διαταράσσεται. Δυστυχώς η ισορροπία μεταξύ των Τουρκοκύπριων και Ελληνοκύπριων άρχισε να διαταράσσεται. Μια χώρα όπως οι ΗΠΑ θα πρέπει να δώσουν προσοχή σε αυτές τις ισορροπίες. Αυτό έχουμε να πούμε. Διαφορετικά, δεν μας νοιάζει σε ποιον ή ποια όπλα πωλούν. Αυτό που έχει σημασία είναι η δύναμή μας, και τι θα κάνουμε για συμφέροντά μας» επισήμανε.

Πηγή: ΕΡΤ

Δείτε ακόμα...