Μ. Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι να λάβει δραστικά μέτρα κατά του ΡΚΚ

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε τη Σουηδία ότι η Άγκυρα δεν θα υποστηρίξει την υποψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ εάν δεν λάβει αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία.

Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών ήρθε στον απόηχο της συγκέντρωσης υπέρ του ΡΚΚ την Πέμπτη στη Στοκχόλμη, όπου έγιναν υβριστικά σχόλια κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ μια μαριονέτα που του έμοιαζε κρεμάστηκε ανάποδα σε έναν στύλο μπροστά από το δημαρχείο.

«Το PKK βάζει νάρκη για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Εάν η σουηδική κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί κατάλληλα σε τέτοιες ενέργειες, δεν θα δώσουμε την απάντηση που περιμένει η Σουηδία σχετικά με την υποψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Η Σουηδία πρέπει να κάνει την επιλογή της», δήλωσε ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής του TRT.

Υυπενθύμισε ότι η Άγκυρα περίμενε από τη Σουηδία να τιμήσει το μνημόνιό της για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων, προϋπόθεση για την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ. Το έγγραφο υπεγράφη τον περασμένο Ιούνιο στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ που φιλοξενείται στη Μαδρίτη.

Οι τουρκικές αρχές καταδίκασαν τη δράση υποστηρικτών του PKK στη Στοκχόλμη. Ο πρεσβευτής της Σουηδίας στην Άγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την Πέμπτη και έλαβε διαμαρτυρία για το περιστατικό. Ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Μουσταφά Σεντόπ ακύρωσε την επίσκεψη του επικεφαλής του σουηδικού κοινοβουλίου στην Άγκυρα στις 17 Ιανουαρίου, κατά την οποία επρόκειτο να συζητηθεί η ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...