Μ. Τσαβούσογλου: Η Τουρκία έχει προτείνει 6 σημεία για να τρέξει το παζάρι με την Ελλάδα

Οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Ν Δένδιας και Μ. Τσαβούσογλου στην Αντιόχεια με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία
Οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Ν Δένδιας και Μ. Τσαβούσογλου στην Αντιόχεια με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία

Έξι σημεία έχει προτείνει η Τουρκία στην Ελλάδα, στις πρόσφατες μυστικές επαφές των δύο κυβερνήσεων με τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας, προκειμένου να δρομολογηθούν οι επικίνδυνες για τους λαούς «διευθετήσεις», με τη σφραγίδα των ευρωατλαντικών σχεδίων. Αυτό αποκάλυψε σε δηλώσεις του σε ελληνικά ΜΜΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου, όπως «Για παράδειγμα να συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας, τις διερευνητικές συνομιλίες, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στον στρατό στο επίπεδο του ΝΑΤΟ και σε διμερές επίπεδο», προσθέτοντας πως «κάναμε τις προτάσεις και περιμένουμε απάντηση από την ελληνική πλευρά».

Όπως είπε ο Τσαβούσογλου, «υπάρχουν τομείς στους οποίους πρέπει να γίνει πρόοδος βήμα-βήμα. Πρέπει να υπάρχει θετική ατζέντα και αυτή ήταν μια από τις προτάσεις του Νίκου Δένδια όταν βρέθηκε στην Άγκυρα μετά τις εντάσεις που είχαμε στην ανατολική Μεσόγειο», τον Απρίλη του 2021. 

Οι διεργασίες για να τρέξουν μια ώρα αρχύτερα οι επικίνδυνες «διευθετήσεις» και τα ευρωατλαντικά σχέδια έχουν ζεσταθεί ιδιαίτερα μετά τον σεισμό στη γείτονα, με τις δυο κυβερνήσεις να καπηλεύονται και το κύμα αλληλεγγύης ανάμεσα στους δυο λαούς, ενώ θα βρεθούν και στην ατζέντα των επαφών που έχει τις μέρες αυτές στην Τουρκία ο Μπλίνκεν, ο οποίος έρχεται τη Δευτέρα στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό όπως και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. 

Εξ ου και ο Τσαβούσογλου έλεγε πως «Στο παρελθόν στηρίζαμε ο ένας τον άλλο ως γείτονες. Ναι, είχαμε διαφωνίες και ορισμένες φορές και κλιμακώσεις. Όπως, όμως, συζητήσαμε με τον Νίκο Δένδια καθ’ οδόν προς το Χατάι θα πρέπει να αποκλιμακώσουμε και να μην περιμένουμε να προκύψει άλλη καταστροφή για να δουλέψουμε μαζί. Όχι μόνο να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις μας αλλά και να επιλύσουμε ορισμένες διαφορές μας». 

Σε ερώτηση που του έγινε αναφορικά με το αν περιμένει κάποια βήματα πριν από τις εκλογές, ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο από την πλευρά της Ελλάδας όσο υπάρχουν εκλογές. «Για τους Έλληνες πολιτικούς δεν είναι εύκολο, λόγω της πίεσης του λαού. Εμείς εδώ δεν έχουμε τέτοια πίεση από τον λαό. Άσχετα από τις εκλογές κι από τέτοιες καταστροφές. Έχουμε κοινή γεωγραφία. Θα έπρεπε να συζητάμε πάντα μεταξύ μας», κατέληξε.

Δείτε ακόμα...