Μ. Τσαβούσογλου: Συναντήσεις με τον Κυρ. Μητσοτάκη και τον Ν. Δένδια

Φώτο αρχείου

Mε την τουρκική κυβέρνηση να θέτει εμφατικά στο «τραπέζι» το σύνολο των απαράδεκτων αξιώσεων της, βήμα το βήμα προχωράει ο ελληνοτουρκικός «διάλογος», υπό τις «ευλογίες» και τις προτροπές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που θέλουν να διασφαλίσουν τη συνοχή του ευρωατλαντικού άξονα, μπροστά στην όξυνση του ανταγωνισμού με τη Ρωσία και την Κίνα.

Η παραμονή της Τουρκίας στο «δυτικό στρατόπεδο» οδηγεί σε διεργασίες που βάζουν στο κρεβάτι του Προκρούστη τα κυριαρχικά δικαιώματα, διαδικασία για την οποία δεν είναι άμοιρη ευθυνών η ελληνική κυβέρνηση, το αντίθετο, από τη στιγμή που εμπλέκει τη χώρα όλο και πιο βαθιά στους επιθετικούς σχεδιασμούς των αμερικανοΝΑΤΟικών για χάρη της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της αστικής τάξης. 

Έτσι στο πλαίσιο της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Έλληνας ομόλογός του, Νίκος Δένδιας, θα συναντηθεί μαζί του στις 11:00 το πρωί στην Αθήνα.

Νωρίτερα, στις 10:15, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δεχθεί τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τις σημερινές συναντήσεις αναμένεται να ιχνηλατηθεί το έδαφος μιας ενδεχόμενης συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 14 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες.

Τέθηκε το ζήτημα “τουρκικής μειονότητας” στην Θράκη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σε ανάρτηση του στον επίσημο λογαριασμό του, σημείωσε πως «θα είμαστε πάντα σταθερά με την τουρκική μειονότητα, στον αγώνα τους για τα δικαιώματά» τους.

Σε άλλη ανάρτηση, έγραψε: «Επισκεφθήκαμε το Γυμνάσιο Τζελάλ Μπαγιάρ, ένα από τα δύο Τουρκικά μειονοτικά γυμνάσια. Είναι σημαντικό για τα παιδιά μας να λαμβάνουν εκπαίδευση υπό τις καλύτερες συνθήκες στη μητρική τους γλώσσα σε όλες τις ηλικίες. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την επίλυση των προβλημάτων τους».

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλ. Παπαϊωάννου, απάντησε ότι η Ελλάδα «εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκης»,  ενώ πρόσθεσε πως «οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους». 

 «Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου», ανέφερε επίσης, καλώντας την Τουρκία «να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει». 

Δείτε ακόμα...