Μ. Τσαβούσογλου: Θέμα κυριαρχίας σχεδόν όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου

Ο Μ. Τσαβόυσογλου έδειξε και χάρτη με τον οποίο το σύνολο των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, αμφισβητούνται - 31/05/2022

Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο η Άγκυρα – κλιμακώνοντας την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων- βάζει στο «τραπέζι» το θέμα της κυριαρχίας σχεδόν όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, συνδέοντας το με την αποστρατικοποίηση τους. Μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε στις συνθήκες της Λωζάνης το 1923 (για τα νησιά του Βόρειου και Κεντρικού Αιγαίου) και Παρισιού του 1947 (για τα Δωδεκάνησα). «Υπάρχει ένας όρος και στις δυο συνθήκες για αποστρατιωτικοποίηση. Η Ελλάδα από το 1960 τα στρατιωτικοποιεί», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν. Αν δεν υποχωρήσει η Ελλάδα θα ανοίξουμε προς συζήτηση το θέμα κυριαρχίας τους».

Προκειμένου να …οπτικοποίησει τις τουρκικές αξιώσεις, ο Μ. Τσαβόυσογλου έδειξε και χάρτη με τον οποίο το σύνολο των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, αμφισβητούνται.

Η Άγκυρα τερματίζει το Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας

Ο Μ. Τσαβόυσογλου έδειξε και χάρτη με τον οποίο το σύνολο των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, αμφισβητούνται - 31/05/2022

Παράλληλα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι «τερματίζουμε επίσημα τη διαδικασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας», κάνοντας λόγο για εχθρικές δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς και για ασυνεπή στάση της Αθήνας στις προσπάθειες διαλόγου.

Ο Μ. Τσαβούσογλου, είπε ότι θα σταλεί και η σχετική επιστολή στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Δείτε ακόμα...