Μ. Τσαβούσογλου: Θέτει ξανά ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών

Ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών έθεσε και πάλι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης και άλλες συμφωνίες στρατιωτικοποιώντας τα νησιά.

Συγκεκριμένα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συμμετέχοντας σε πάνελ συνεργασίας μεταξύ του Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας και του Ουγγρικού Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων και Εμπορίου στη Βουδαπέστη, υποστήριξε πως «έπρεπε να αναλάβω δράση, αφού είδα καθαρά ότι κάποια μπλοκ οικοδομήθηκαν αποκλείοντας την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, μη λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/Κ, και η Τουρκία κατηγορήθηκε ως αναθεωρητική, δεν ήμουν αναθεωρητικός, απλά ήθελα να εγγυηθώ τα δικαιώματά μου.

Και αμέσως πρότεινα στην ΕΕ να διοργανώσει μια διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου όλοι θα έπρεπε να κληθούν, όλα τα παράκτια κράτη, όχι μόνο η Ανατολική Μεσόγειος, και οι χώρες που είχαν ενεργειακές εταιρείες εκεί, θα έπρεπε επίσης να κληθούν. Και ποιο είναι το νόημα αυτής της διάσκεψης, γιατί ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν την πρότεινε; Γιατί είμαστε υπέρ της δίκαιης διανομής και τα δικαιώματα όλων πρέπει να εγγυηθούν εκεί».

«Οπότε λοιπόν, όταν η Ελλάδα π.χ. παραβιάζει το αποστρατιωτοκοποιημένο καθεστώς των νησιών, αυτό είναι η ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923 καθώς και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947. Και έστειλα επιστολή στον ΟΗΕ ότι είναι ξεκάθαρη παραβίαση των συνθηκών…», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου.

Πηγη: «Sigmalive», «Anadolu»

Δείτε ακόμα...