Μ. Βρετανία: Η ουσία τοσιλιζουμάμπη μειώνει τον κίνδυνο θανάτου και τον χρόνο ανάρρωσης

«Actemra», μονοκλωνικό αντίσωμα που περιέχει τη φαρμακευτική ουσία τοσιλιζουμάμπη
Φώτο Αρχείου / «Actemra», μονοκλωνικό αντίσωμα που περιέχει τη φαρμακευτική ουσία τοσιλιζουμάμπη / Πηγή: Roche

Η φαρμακευτική ουσία τοσιλιζουμάμπη, που χρησιμοποιείται κυρίως για την αρθρίτιδα, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται με βαριάς μορφής Covid-19. Ταυτόχρονα μειώνει το χρόνο ανάρρωσης καθώς και την ανάγκη για μηχανική υποστήριξη της αναπνευστικής λειτουργίας τους. Πρόκειται για συμπεράσματα της μελέτης REMAP από τη Μ. Βρετανία, που από πέρσι τον Μάιο εξετάζει διάφορες πιθανές θεραπείες. 

«Γνωρίζουμε τώρα ότι τα οφέλη της τοσιλιζουμάμπης επεκτείνονται σε όλους τους ασθενείς με Covid-19 που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνωσης και σημαντική φλεγμονή», ανέφερε ο Πίτερ Χόρμπι, καθηγητής των Αναδυόμενων Μολυσματικών Ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η τοσιλιζουμάμπη, που πωλείται με την εμπορική ονομασία «Actemra», είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που χορηγείται ενδοφλεβίως, συνήθως για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Προστέθηκε στη δοκιμή τον Απρίλη του 2020 και δοκιμάστηκε σε ασθενείς που χρειάζονταν οξυγόνο και είχαν ενδείξεις φλεγμονής. Τα στοιχεία της μελέτης προέρχονται από 2.022 ασθενείς με Covid-19 που έλαβαν ενδοφλεβίως τοσιλιζουμάμπη. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με μια ομάδα 2.094 ασθενών που έλαβαν μόνο τη συνήθη φροντίδα. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι το 82% όλων των ασθενών λάμβανε και ένα συστημικό στεροειδές, όπως δεξαμεθαζόνη.

Με βάση τα αποτελέσματα, η τοσιλιζουμάμπη μείωσε τους θανάτους: Από τους ασθενείς της πρώτης ομάδας πέθαναν μέσα σε διάστημα 28 ημερών οι 596 (ποσοστό 29%), ενώ στη δεύτερη ομάδα καταγράφηκαν 694 θάνατοι (33%). Ο Χόρμπι και ο Μάρτιν Λάντρεϊ, καθηγητής Ιατρικής και Επιδημιολογίας στην Οξφόρδη και ο δεύτερος επικεφαλής της μελέτης, σημείωσαν ότι αυτή η ποσοστιαία διαφορά του 4% σημαίνει ότι για κάθε 25 ασθενείς στους οποίους χορηγείται η τοσιλιζουμάμπη, θα σωθεί ένας επιπλέον.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας στις αρχές Γενάρη ενέκρινε τη χρήση του «Actemra» της εταιρείας «Roche», καθώς και ενός παρόμοιου φαρμάκου της «Sanofi», του «Kevzara», για χρήση σε ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων μιας μικρότερης μελέτης, της REMAP-CAP, που έδειχναν ότι μείωναν κατά περίπου 10 ημέρες τις νοσηλείες στα νοσοκομεία.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

Δείτε ακόμα...