Μ.Βρετανία: Οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας κινδυνεύουν

Λονδίνο

Οι εργαζόμενοι του συστήματος Υγείας της Αγγλίας (NHS) κινδυνεύουν καθημερινά λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προστατευτικό εξοπλισμό, τονίζει η Ομοσπονδία των γιατρών της χώρας (BMA).

Μέχρι στιγμής 19 εργαζόμενοι του συστήματος υγείας έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοιό.

Σε σχετικό δημοσίευμα του το BBC αναφέρει πως οι ελλείψεις είναι μεγάλες σε ό,τι είναι απαραίτητο αυτή τη στιγμή για την περίθαλψη των ασθενών, σε νοσοκομειακές κλίνες, βασικά φάρμακα και αναπνευστήρες. Όμως η κατάσταση τραγικές είναι οι ελλείψεις και στον προστατευτικό εξοπλισμό των νοσοκόμων και των γιατρών οι οποίοι φτάνουν στο σημείο να καλύπτονται με πλαστικές σακούλες σκουπιδιών.

Ακόμα και μάσκες που έχουν χορηγηθεί στα νοσοκομία πολλές φορές είναι ληγμένες εδώ και χρόνια

«Το πιο δύσκολο πράγμα αυτή τη στιγμή είναι να πεις σε ανθρώπους από το τηλέφωνο, ότι δεν μπορείς να τους βοηθήσεις» όπως ανέφεραν γιατροί στο BBC.

Το ΝΗS είναι ένα σύστημα πο διαθέτει ιατρικούς και βιολογικούς εξοπλισμούς αιχμής, αλλά και ικανότατο ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό. Όμως εδώ και 35 περίπου χρόνια, έχει υποστεί πολλαπλά κύματα ιδιωτικοποίησης. Το αποτέλεσμα είναι ότι μεγάλο μέρος των κλινικών και μη υπηρεσιών του (π.χ. όλες οι υποστηρικτικές υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων, πρωτοβάθμιες κλινικές υπηρεσίες, μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις, υπηρεσίες ψυχικής υγείας, κοινοτικής φροντίδας και διαγνωστικής τεχνολογίας) παρέχεται από ιδιώτες συμβεβλημένους προμηθευτές.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι τεράστιες περικοπές σε κρεβάτια (περίπου 14.500 κρεβάτια, 10%, από το 2010 έως το 2019) και σε νοσηλευτικό προσωπικό (περίπου 40.000) ήταν γενικά γνωστές. Το καλοκαίρι του 2019 σύλλογοι γιατρών και νοσηλευτών (Society for Acute Medicine, British Medical Association) σήμαναν συναγερμό για την άσχημη κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το σύστημα Υγείας, καθώς εκτιμούσαν ότι μια εποχική γρίπη θα μπορούσε να το γονατίσει.

Με πληροφορίες από: bbc.com, Ριζοσπάστης

Δείτε ακόμα...