Μ. Ζαχάροβα: Παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά μόνο για 60 ημέρες

Η Ρωσία ενημέρωσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας ότι η συμφωνία έλαβε παράταση για 60 ημέρες, σύμφωνα με το RBC το οποίο επικαλείται την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Νωρίτερα η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν την παράταση της συμφωνίας, αλλά δεν διευκρίνισαν τη διάρκειά της. Ωστόσο, ένας υπουργός της ουκρανικής κυβέρνησης, ο υπουργός Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπρακόφ είπε ότι η παράταση ισχύει για 120 ημέρες.

Η συμφωνία για να ξεμπλοκάρουν οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιτεύχθηκε με διαμεσολάβηση της Τουρκίας τον περασμένο Ιούλιο με τα Ηνωμένα Έθνη να έχουν τον ρόλο του παρατηρητή. Τον Νοέμβριο ανανεώθηκε για άλλες 120 ημέρες με στόχο να καταπολεμηθεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, την οποία είχε πυροδοτήσει, εν μέρει, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρωσία είχε κάνει έκκληση για την παράταση της συμφωνίας μόνο για 60 ημέρες, δηλαδή τον μισό χρόνο από την προηγούμενη παράταση, ενώ η Ουκρανία επέμενε για παράταση 120 ημερών.

Νωρίτερα, ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Ολ. Κουμπρακοφ είχε ανακοινώσει ότι «η συμφωνία παρατείνεται για 120 ημέρες», ευχαριστώντας για αυτό τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και την τουρκική κυβέρνηση.

Ο δε Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, στη διάρκεια ομιλίας του στο Τσανάκαλε της δυτικής Τουρκίας, υπενθύμισε ότι η συμφωνία επρόκειτο να λήξει σήμερα και τόνισε ότι «ως αποτέλεσμα των συνομιλιών μας με τις δύο πλευρές, εξασφαλίσαμε μια παράταση της συμφωνίας», χωρίς όμως να διευκρινίσει τη διάρκεια της συμφωνηθείσας παράτασης.

Η Ουκρανία ευχαρίστησε τον ΟΗΕ και την Τουρκία για τη συμφωνία αυτή που διευκολύνει τις εξαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...