Μ.Ζαχάροβα: Συνομιλίες αποκλιμάκωσης με το ΝΑΤΟ μόνο αν σε αυτές συμμετέχουν στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες

Μόσχα-Ρωσία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προσκάλεσε πρόσφατα τη Μόσχα να συμμετέχει σε σύνοδο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της συμμαχίας στις Βρυξέλλες τις επόμενες μέρες.

Η Ρωσία δεν αποφεύγει τον διάλογο με το ΝΑΤΟ και είναι έτοιμη ν συζητήσει την αποκλιμάκωση και την πρόληψη συμβάντων, αλλά μόνο με τη συμμετοχή στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, δήλωσε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Η Ρωσία δεν αποφεύγει το διάλογο με το ΝΑΤΟ και είναι έτοιμη για μια πραγματική συζήτηση θεμάτων που σχετίζονται με την αποκλιμάκωση και την πρόληψη συμβάντων. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις για αυτά τα θέματα δεν έχουν πρακτικά κανένα νόημα χωρίς τη συμμετοχή στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων» έγραψε η Ζαχάροβα στο Telegram.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε πρόσφατα τη Μόσχα να συμμετέχει σε σύνοδο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της συμμαχίας στις Βρυξέλλες τις επόμενες μέρες.

Στις αρχές Ιούνη, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει το έργο του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, τόνισε ότι θα πρέπει πρώτα ο στρατός να εκτιμήσει την πραγματική κατάσταση επί τόπου, «συμπεριλαμβανομένης της συνεκτίμησης της παραβίασης από το ΝΑΤΟ των συμφωνιών που συνήφθησαν στα τέλη της δεκαετίας του ’90 που προέβλεπαν ότιτο ΝΑΤΟ δε θα αναπτύξει σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις σε εδάφη νέων μελών».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Λαβρόφ εκτίμησε πως το ΝΑΤΟ φαίνεται να έχει κακές προθέσεις σχετικά με τη Ρωσία, καθώς τα μέλη του δεν φαίνονται πρόθυμα να επιβεβαιώσουν ορισμένες από τις προηγούμενες δεσμεύσεις που είχαν συμφωνηθεί με τη Μόσχα τη δεκαετία του ’90.

Πηγή: sputnik.gr

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...