Μαχητικά αεροσκάφη «Rafale»: Ένα ακόμα εργαλείο ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Μαχητικό Rafale της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Πολεμικής Βιομηχανίας «Dassault Aviation»
Φώτο Αρχείου / Μαχητικό Rafale της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Πολεμικής Βιομηχανίας «Dassault Aviation»

Η συνεδρίαση της ειδικής διαρκούς επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων στη Βουλή θα αναλάβει να μελετήσει τις λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις και τις διαδικασίες πρόσκτησης των γαλλικών αεροσκαφών «Rafale». Το παρόν άρθρο θα επιχειρήσει μια συνοπτική παρουσίαση των βασικών χαρακτηριστικών του συγκεκριμένου αεροσκάφους- εργαλείο βαθύτερης εμπλοκής και προώθησης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου και των εταίρων του.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα μαχητικά αεροσκάφη, που προορίζονται στο σύνολό τους να είναι 18, στη διάθεση της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, θα αγοραστούν σε ορίζοντα τριετίας, με συνολικό κόστος 1,92 δισεκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα πρώτα έξι αεροσκάφη θα έχουν παραληφθεί μέχρι το τέλος του 2021, τα επόμενα έξι μέχρι το τέλος του 2022 και στο τέλος του 2023 η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει 18 στο σύνολο.

Τα εν λόγω αεροσκάφη αποτελούν βασικό γρανάζι το επιθετικών στοχεύσεων του γαλλικού ιμπεριαλισμού. Αντίστοιχο ρόλο, για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της ελληνικής αστικής τάξης, θα εξυπηρετήσουν και στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Αυτός ο ρόλος καθορίζεται πρώτιστα από το γεγονός ότι αγοράζονται από το ελληνικό αστικό κράτος, δηλαδή για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων και για την εμπλοκή και αναβάθμιση εντός του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού. Όπως θα δούμε όμως και παρακάτω, τα χαρακτηριστικά του αεροσκάφους, μαζί με την αγορά όπλων, προορισμένα για τα «Rafale», η οποία θα κοστίσει επιπλέον 400 εκατομμύρια, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη για το ρόλο και το έργο που καλούνται να εκπληρώσουν αυτά τα αεροσκάφη. Ο ρόλος τους δεν είναι η θωράκιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από τη σκοπιά των εργατικών-λαϊκών συμφερόντων.

Φώτο Αρχείου / Μαχητικό Rafale της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας
Φώτο Αρχείου / Μαχητικό Rafale της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας

Ιστορικό:

Το «Rafale» είναι προϊόν της στρατιωτικής και στρατηγικής αυτονομίας που επιδίωξε ο γαλλικός ιμπεριαλισμός τις προηγούμενες δεκαετίες, σε σχέση με τους Νατοϊκούς και ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς. Η ευρωπαϊκή πολεμική βιομηχανία είχε επιλέξει ήδη από τη δεκαετία του 80’ την εκκίνηση ενός προγράμματος, με τη συμμετοχή και συνεργασία σημαντικών μονοπωλιακών ομίλων, για τη σχεδίαση και παραγωγή ενός ευρωπαϊκού μαχητικού αεροσκάφους, ώστε να επιτευχθεί η στρατιωτική απεξάρτηση από τις ΗΠΑ. Σε αυτό το πρόγραμμα συμμετείχαν, αρχικά, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Ην. Βασίλειο. Η Γαλλία όμως αποχώρησε καθώς επιθυμούσε την δημιουργία ενός αεροσκάφους με πιο «επιθετικά» χαρακτηριστικά, που να «κουμπώνει» στους σκοπούς του γαλλικού κεφαλαίου, το οποίο ήδη από την περίοδο του ψυχρού πολέμου επεδίωκε η Γαλλία να διαμορφώσει μια στρατιωτική στρατηγική που θα της έδινε γεωπολιτικό πλεονέκτημα στη Μεσόγειο και επιπλέον ισχύ στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, κυρίως η γαλλική εταιρία Dassault Aviation ανέλαβε τη σχεδίαση και παραγωγή του πολεμικού αεροσκάφους «Dassault Rafale». Το νέο αεροσκάφος (Rafale C) πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση το 1991 αλλά μπήκε στην υπηρεσία της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού (επάνδρωση αεροπλανοφόρου) το 2001, ύστερα από χρόνια συνεχούς ανάπτυξης και αναβάθμισης.

Το «Rafale» σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες, γιατί είναι γνωστό ότι οι ιμπεριαλιστές πραγματοποιούν πολλές ανεπίσημες δολοφονικές ενέργειες, έχει δοκιμαστεί, ως προς την επιχειρησιακή του ικανότητα, ήδη στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Αφγανιστάν, τη Λιβύη, το Μάλι, το Ιράκ και τη Συρία. Τα «παράσημά» του, λοιπόν τα έχει παραλάβει ήδη από τους ιμπεριαλιστές. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος έχει επιλεγεί ήδη από τις Πολεμικές Αεροπορίες της Ινδίας, της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Το «Rafale» είναι πολεμικό αεροσκάφος 4ης γενιάς. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, στην σχεδίασή του πλέον είναι οριακά 5ης γενιάς αλλά δεν προσδιορίζεται ως τέτοιο γιατί δεν έχει τα χαρακτηριστικά πλήρους stealth (αόρατο στα ραντάρ) αεροσκάφους, αλλά μερικώς.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του αεροσκάφους είναι τα εξής:

Ως αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων, το «Rafale» δεν αποτελεί αεροσκάφος που θα υπηρετεί κυρίως σκοπούς αεράμυνας. Αυτός ήταν και ο λόγος που η Γαλλία ανέπτυξε δικό της στρατιωτικό πρόγραμμα σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι σκάφος πολλαπλών ρόλων με επίκεντρο την κρούση αλλά και τη δυνατότητα αναγνώρισης, εναέριας υπεροχής κ.ά.

Καταρχήν τα υλικά κατασκευής του και το σύστημα εισαγωγής του αέρα στους κινητήρες του το καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο στον εντοπισμό του. Εξού και η οριακή του τοποθέτηση στην κατηγορία της 5ης γενιάς πολεμικών αεροσκαφών. Αν και όχι πλήρως stealth όπως τα f-35 για παράδειγμα, τα υλικά και ο σχεδιασμός του εξασφαλίζουν σοβαρή δυσκολία εντοπισμού του από τα ηλεκτρονικά συστήματα.

Είναι δικινητήριο, πράγμα που σημαίνει πως έχει τη δυνατότητα μεταφοράς μεγαλύτερου φορτίου σε σχέση με τα υπόλοιπα αεροσκάφη της ίδιας κατηγορίας. Το F-16, για παράδειγμα, είναι μονοκινητήριο αεροσκάφος.

Διαθέτει σχεδιασμό τέτοιο που του επιτρέπει να πραγματοποιεί με ταχύτητα και ευελιξία ενέργειες χωρίς να στερείται σταθερότητας, κατά τη διάρκεια της πτήσης

Επίσης, βασικό στοιχείο αποτελεί ότι είναι σκάφος ικανό για προσγείωση-απογείωση σε μικρό αεροδιάδρομο, όπως αυτά που επανδρώνουν τα αεροπλανοφόρα. Αποτελεί βασική παράμετρο των επιθετικών σχεδιασμών του αεροσκάφους, όπως καθορίστηκαν από τη γαλλική πολεμική βιομηχανία και σίγουρα θα ευνοήσει μελλοντικά τις συνδυασμένες ασκήσεις και επιχειρήσεις των Νατοϊκών, με την παρουσία και αεροπλανοφόρων στην περιοχή μας.

Η γαλλική πολυεθνική Thales έχει αναλάβει να παρέχει στο «Rafale» προηγμένο ηλεκτρονικό σύστημα προστασίας, προσφάτως αναβαθμισμένο. Το σύστημα Self Protection Equipment to Counter Threats for Rafale Aircraft (SPECTRA) αποτελεί σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, που πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου πολέμου. Η Thales έχει επίσης εξασφαλίσει την ικανότητα το αεροσκάφος να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση και εύρεση στόχων, κατά τη διάρκεια της πτήσης καθώς και πολλές άλλες «επιθετικές» δυνατότητες, όπως το ραντάρ RBE2, που προσφέρει τη δυνατότητα εντοπισμού πολλαπλών στόχων στον αέρα.

Ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών δεν περιορίζεται στο αεροσκάφη. Σημαντικός παράγοντας ισχύος και επίτευξης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών είναι και τα όπλα τα οποία φέρει το αεροσκάφος, τα οποία προφανώς είναι δεμένα με τις Νατοϊκές προδιαγραφές και απατήσεις, ώστε να μην ξεφεύγει κανείς από τις ανάγκες των πολυεθνικών που βρίσκονται πίσω από τα ευρωατλαντικά σχέδια.

Γι’ αυτό και η αγορά των «Rafale» πάει πακέτο με την αγορά, δολοφονικών βλημάτων, με ακτίνα κρούσης έως και 100 χλμ., όπως τα βλήματα «Meteor», με χρησιμότητα πολύ ευρύτερη από την ελληνοτουρκική αντιπαράθεση προφανώς. Αντίστοιχα προορίζεται και η αναβάθμιση των υπαρχόντων βλημάτων «Mica», «Exocet» και «Scalp».

Πολλαπλασιαστής Ισχύος για ποιον;

Είναι γεγονός ότι η αγορά ενός τέτοιου αεροσκάφους, εκ μέρους της Πολεμικής Αεροπορίας δεν είναι αμελητέα. Καταρχάς, θα την πληρώσει πανάκριβα ο ελληνικός λαός, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση φωνάζει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Την ίδια στιγμή που το ΥΕΘΑ αφήνει απροστάτευτους τους στρατευμένους και τους μόνιμους, τη ραχοκοκαλιά της άμυνάς μας, μπροστά στην πανδημία. Αυτή την ίδια στιγμή φέρνει στη Βουλή μια πανάκριβη αγορά πολεμικών αεροσκαφών και εξοπλισμού που από τα ίδια τα χαρακτηριστικά τους ξεγυμνώνουν το κυβερνητικό αφήγημα περί «αναβάθμισης» της αμυντικής μας θωράκισης απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη αποτελούν ένα ακόμα όπλο στα χέρια της ελληνικής αστικής τάξης, στις ανάγκες του κεφαλαίου και του γεωπολιτικού ανταγωνισμού στην περιοχή, ο οποίος στη συνεχή του όξυνση θα επιφέρει και ένοπλες συγκρούσεις και ανακατατάξεις με στόχο να επικρατήσουν τα καπιταλιστικά κράτη και οι μονοπωλιακοί τους όμιλοι στη μοιρασιά της πίτας. Τα «Rafale» θα ενταχθούν στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, με την Ελληνική αστική τάξη να επιδιώκει να πρωταγωνιστήσει άμεσα σε αυτά, με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να διαθέτουν έναν πολλαπλασιαστή ισχύος, ο οποίος όμως θα υπηρετεί σχεδιασμούς ξένους προς τις αμυντικές μας ανάγκες.

Πανούσης Αλέξης
Απόφοιτος του μεταπτυχιακού Γεωπολιτικής Ανάλυσης,
Γεωστρατηγικής Σύνθεσης και Σπουδών Άμυνας και Διεθνούς Ασφάλειας

Δείτε ακόμα...