Μαδούρο: Διορία 72 ωρών στην πρέσβειρα της ΕΕ να εγκαταλείψει το Καράκας

Βενεζουέλα Καράκας
Καράκας, Βενεζουέλα

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έδωσε χθες διορία 72 ωρών στην επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Καράκας να εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα, σε αντίδραση στις κυρώσεις που επέβαλε χθες η ΕΕ εναντίον έντεκα Βενεζουελάνων αξιωματούχων.

Ο πρόεδρος ανακοίνωσε την απέλαση της πρέσβειρας της ΕΕ, Ιζαμπέλ Μπριχάντε Πεντρόσα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο προεδρικό παλάτι Μιραφλόρες.

“Θα το τακτοποιήσουμε αυτό σε 72 ώρες (…) Θα της παράσχουμε ένα αεροπλάνο για να φύγει, αλλά θα τακτοποιήσουμε τις υποθέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση”, συνέχισε.

Η Βενεζουέλα έχει αναστείλει τις εμπορικές πτήσεις λόγω πανδημίας του κορονοϊού.

Αφορμή για τη νέα όξυνση στις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα σε Βενεζουέλα και ΕΕ ήταν το γεγονός ότι χτες η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις σε έντεκα αξιωματούχους της Βενεζουέλας που συμμετείχαν σε ενέργειες κατά της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση Μαδούρο, συμπεριλαμβανομένου του Λουίς Πάρα που προσπάθησε να αντικαταστήσει τον Χουάν Γκουαϊδό στην προεδρία της Εθνοσυνέλευσης τον Μάιο.

Η ενδοαστική διαπάλη στη Βενεζουέλα -χώρα με αρκετό πετρέλαιο- οξύνεται στο φόντο επιλογής νέων ιμπεριαλιστικών συμμαχιών της χώρας με Κίνα, Ρωσία, υποβαθμίζοντας τις ΗΠΑ, ΕΕ. Σε αυτή τη βάση κλιμακώνεται και η πολιτική παρέμβαση σ΄αυτήν. Τμήματα της εγχώριας αστικής τάξης προκρίνουν τον σημερινό Πρόεδρο, έναντι άλλων τμημάτων της που θέλουν τον Γκουαϊδό ο οποίος επιλέγει τις ΗΠΑ και ΕΕ στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Σε αυτό το πλαίσιο ενδοαστικών και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ο Χουάν Γκουαϊδό αναγνωρίζεται ως μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας από περίπου πενήντα χώρες, με τις ΗΠΑ και ΕΕ, να πρωτοστατούν σε αυτή την κούρσα αντιπαραθέσεων. Η Βενεζουέλα ήταν το 2017 η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που υπέστη κυρώσεις από την ΕΕ.

“Η υποτιθέμενη εκλογή του Λουίς Πάρα δεν ήταν νόμιμη, διότι δεν σέβεται τις νομικές διαδικασίες και τις δημοκρατικές συνταγματικές αρχές”, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως απάντηση για την απόφαση επιβολής των κυρώσεων στην Βενεζουέλα.

ag

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...