Μακρόν: Η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα πάρει πολλά χρόνια, αν και είναι ήδη μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS από το Παρίσι, η ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια, δήλωσε τη Δευτέρα ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

«Γνωρίζουμε ότι η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια ή και δεκαετίες», είπε ο Μακρόν. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ουκρανία είναι ήδη μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Προκειμένου να επιταχυνθεί η συμμετοχή της Ουκρανίας στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, πρότεινε τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας που θα μπορούσε να την δεχτεί στις τάξεις της.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε νωρίτερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει να λάβει το δεύτερο μέρος του ερωτηματολογίου της Ουκρανίας για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η απόφαση για το αν θα δοθεί στο Κίεβο καθεστώς υποψήφιας χώρας θα ληφθεί τον Ιούνιο.

Νωρίτερα, ο Ζελένσκι έγραψε στο Twitter ότι η Ουκρανία υπέβαλε το δεύτερο μέρος του ερωτηματολογίου στις Βρυξέλλες. Το Κίεβο υπέβαλε το πρώτο μέρος στις Βρυξέλλες στις 17 Απριλίου.

Η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ένταξη στο μπλοκ θα είναι το πρώτο επίσημο βήμα προς την ένταξη. Στη συνέχεια, η χώρα πρέπει να συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους διαπραγματευτές για ένα σύνολο όρων ή «διαπραγματευτικών κεφαλαίων» που πρέπει να εκπληρώσει. Η διαδικασία διαπραγμάτευσης μπορεί να διαρκέσει από μερικά χρόνια έως απεριόριστα μεγάλη περίοδο. Η Φινλανδία ήταν η ταχύτερη, χρειάστηκε 3 χρόνια, ενώ η Τουρκία είναι η πιο αργή αφού μετά την έναρξη των συνομιλιών το 2005 δεν έχει ακόμη καμία προοπτική για την ολοκλήρωσή της.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...