Μακρόν: Η Γαλλία δεν θα ανεχτεί τον ρόλο που παίζει η Τουρκία στη Λιβύη

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν
Πηγή: EUROKINISSI

Η Γαλλία δεν θα ανεχτεί την στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη, δήλωσε χτες τη Δευτέρα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγορώντας την Άγκυρα ότι παίζει ένα «επικίνδυνο παιχνίδι» στη βορειοαφρικανική χώρα, θεωρώντας αυτό μια άμεση απειλή για την περιοχή και την Ευρώπη.

«Είχα ήδη την ευκαιρία να πω πολύ ξεκάθαρα στον πρόεδρο (Ταγίπ) Ερντογάν (ότι) θεωρώ πως η Τουρκία παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη σήμερα και παραβιάζει όλες τις δεσμεύσεις που έλαβε στη διάσκεψη του Βερολίνου», δήλωσε ο Μακρόν, αναφερόμενος στην διάσκεψη που έγινε νωρίτερα φέτος για την ειρηνευτική διαδικασία για τη Λιβύη.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, ανέφερε «τα ίδια πράγματα» και κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε χτες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. «Είναι προς το συμφέρον της Λιβύης, των γειτόνων της, ολόκληρης της περιοχής αλλά και της Ευρώπης», πρόσθεσε μετά τη χτεσινή του συνάντηση με τον Τυνήσιο ομόλογό του Κάις Σαΐντ στο Παρίσι.

«Δεν θα ανεχτούμε τον ρόλο που παίζει η Τουρκία στη Λιβύη», είπε καταδικάζοντας παράλληλα και τον ρόλο Ρώσων μισθοφόρων στην βορειοαφρικανική χώρα, επικεντρώνοντας όμως κυρίως στον ρόλο της Άγκυρας.

Όταν ρωτήθηκε για τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι που δήλωσε το Σάββατο ότι είναι νόμιμο δικαίωμα της Αιγύπτου να επέμβει στη Λιβύη, ο Μακρόν είπε ότι ο Αιγύπτιος ηγέτης έχει λόγο να ανησυχεί. «Σημειώσατε τη νόμιμη ανησυχία του προέδρου Σίσι όταν βλέπει στρατεύματα να φτάνουν στα σύνορά του», δήλωσε ο Μακρόν.

Αίγυπτος-Σινά-Στρατιώτες

«Αυτό είναι ένα μεσογειακό θέμα που μας επηρεάζει γιατί σήμερα από τη Λιβύη κάθε μέρα άνδρες και γυναίκες τρέπονται σε φυγή από τη δυστυχία για να έρθουν στην Ευρώπη. Πιστεύετε ότι μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία για πολύ καιρό να εισάγει Σύρους μαχητές στη Λιβύη, με δεδομένο ότι ξέρουμε;»

Ο Μακρόν ζήτησε επίσης τον «τερματισμό της ξένης ανάμιξης και των μονομερών ενεργειών όσων ισχυρίζονται ότι κερδίζουν νέες θέσεις μέσω πολέμου» στη Λιβύη.

Μεγάλα τα συμφέροντα της Γαλλίας στην περιοχή

Η Γαλλία έχει άμεσα συμφέροντα στην Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο. Έχει στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κύπρο, παρουσία αεροπλανοφόρου και συμμετέχει σε στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ για την προώθηση των συμφερόντων της Γαλλίας στα οικόπεδα της ΑΟΖ Κύπρου και στον κόλπο της Λιβύης. Σε αυτή τη βάση ασκεί πιέσεις υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα της Γαλλικής αστικής τάξης στην περιοχή, ιδίως μετά τη λήξη του πολέμου στην Λιβύη.

Την προηγούμενη εβδομάδα το γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων κατήγγειλε ότι μια γαλλική φρεγάτα στο πλαίσιο της επιχείρισης “Irini” της ΕΕ για τη τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, που επιδίωκε να προσδιορίσει την ταυτότητα ενός ύποπτου φορτηγού πλοίου για μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη, τουρκικά πολεμικά πλοία που συνόδευαν το φορτηγό πλοίο φώτισαν το γαλλικό πλοίο «τρεις φορές με το ραντάρ καθοδήγησης πυρών». Η Άγκυρα απέρριψε ως «αβάσιμες» τις κατηγορίες του Παρισιού.

Χτες ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως τα πρόσφατα ναυτικά περιστατικά μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας στη Μεσόγειο, τα οποία διερευνά το ΝΑΤΟ, αποτελούν «μια από τις πιο πειστικές αποδείξεις» του «εγκεφαλικού θανάτου» της Βορειοατλαντικής συμμαχίας

«Σας παραπέμπω στις δηλώσεις μου στα τέλη του περασμένου έτους σχετικά με τον εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο πρόεδρος μετά τη συνάντηση με τον Τυνήσιο ομόλογό του Κάις Σαΐντ. «Θεωρώ ότι αυτή είναι μια από τις πιο πειστικές αποδείξεις που υπάρχουν», πρόσθεσε, θεωρώντας την κατάσταση «απαράδεκτη».

«Εφόσον εμείς, τα μέλη του ΝΑΤΟ, οι Ευρωπαίοι, τα ενδιαφερόμενα μέρη σε αυτό το θέμα, είμαστε αδύναμοι στα λόγια μας ή δεν έχουμε σαφήνεια, θα αφήσουμε να παίζεται το παιχνίδι από μη συνεργάσιμες δυνάμεις», δήλωσε. “Δεν θέλω σε έξι μήνες, ένα χρόνο, δύο χρόνια, να δω την Λιβύη να βρίσκεται στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Συρία».

Η Γαλλία παρά τους τόνους που ανεβάζει, αναγνωρίζει παράλληλα την ανάγκη ‘να γίνει μια έντιμη συζήτηση’ με την Αγκυρα… υπό το πρίσμα ΝΑΤΟϊκής συνοχής στην περιοχή για τις ισορροπίες σε Μέση Ανατολή, Μεσόγειο, Βόρεια Αφρική. Δηλαδή διάλογο με την Τουρκία και “δίκαιη” μοιρασιά των ενεργειακών πόρων, στο πλαίσιο μιας “ιμπεριαλιστικής ειρήνης” που διαμορφώνεται με η δύναμη της κάθε χώρας στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα.

«Η Γαλλία και η Τυνησία απαιτούν από κοινού τα εμπόλεμα μέρη να θέσουν τέλος στις μάχες και να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό την αποκατάσταση της ασφάλειας για όλους, την επανένωση των θεσμών της Λιβύης και να συμμετάσχουν στην ανασυγκρότηση προς όφελος όλων των Λιβύων» , πρόσθεσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Σαΐντ, του οποίου ήταν η δεύτερη επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό, μετά την Αλγερία, έπειτα από την εκλογή του τον Οκτώβριο.

ag

Δείτε ακόμα...